Hummus to jedna z moich ulubionych past kanapkowych, idealna jako alternatywa dla twarożków, szybka w przygotowaniu, gęsta i kremowa. W mojej wersji jest też jeden dość niespotykany składnik, który moim zdaniem świetnie łączy się z ciecierzycą i doskonale pasuje do odpowiedniego doprawienia hummusu - jest to łyżeczka sosu sojowego. Taki hummus świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole, doskonale będzie pasował do jajeczek i wędliny :)
Hummus można zrobić z gotową pastą tahini ale ja zawsze robię ją sama, bo przepis nie jest skomplikowany a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Do pasty dodaje też 2 spore ząbki czosnku, bo lubię takie mocniejsze smaki oraz pomijam kmin rzymski, bo za nim nie przepadam :)
Składniki:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz
Ciecierzycę odcedzić. Sezam uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Przełożyć do blendera, dodać oliwę i miksować przez chwilę. Dodać czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy i ponownie zmiksować. Dodać ciecierzycę i miksować, dolewając wody do uzyskania odpowiedniej, ulubionej konsystencji. Doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, polać oliwą i ozdobić sezamem.
Bardzo lubię hummus - ten domowy uważam za najlepszy. Zazwyczaj jem go w towarzystwie warzyw albo surowych, albo gotowanych na parze... pyszności ♥
OdpowiedzUsuńNa kanapki też rewelacja :)
Nie wiem, czy przed Świętami jeszcze zdążę bo mam mnóstwo na głowie, dlatego już dzisiaj chciałabym życzyć Tobie i Twojej rodzinie cudownych, przepełnionych miłością, radością i pokojem Świąt Wielkanocnych. Niech to będą cudowne, rodzinne Święta a Zmartwychwstały Chrystus niesie nadzieję na lepsze dni :)
UsuńPS Twoja babka już upieczona. Pięknie pachnie ♥
Bardzo dziękuję za piękne życzenia :* I również życzę wspaniałych, radosnych, rodzinnych i smacznych Świąt :)
Usuńulala.. hummus- wielbię! ale unikam jednak trochę ostatnio strączkowych więc i on rzadziej u mnie gości..
OdpowiedzUsuńZazdroszczę blendera- mój tahini nie zrobi!
Hummus uwielbiam pod każdą postacią :).
OdpowiedzUsuńPycha! Pierwszy raz hummus spróbowałam w szkolnym barku i pamiętam, że kanapki z tą pastą bardzo mi smakowały. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus, a domowy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPycha☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam i bardzo często robię :-)
OdpowiedzUsuńHummus baaaardzo lubię. Też daję pod wędlinkę. Super dosmacza kanapeczkę. I jako przekąska z krakersami jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zrobię hummus według Twojego przepisu. Bardzo lubimy a z ciecierzycą jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńfajny zamiast masła ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że nigdy nie jadłam humusu. Nie wiem dlaczego :)
OdpowiedzUsuńChyba czas się skusić i zrobić taki domowy.
Nie ma to jak domowy hummus :D Uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus, a ten wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus, ale częściej kupuję niż sama robię. Jakoś trudno mi się zmotywować ostatnio. Ale Twój wygląda cudnie :))
OdpowiedzUsuńPychota! :-)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka, muszę koniecznie zrobić ;-)
OdpowiedzUsuńNormalnie jakaś bajka! *,*
OdpowiedzUsuńMusze wreszcie zrobić.
Humusy są bardzo fajne, ja je uwielbiam
OdpowiedzUsuńhummus to moja słabośc ;) do świeżego pieczywa z dodatkiem warzyw idealny <3 ewentualnie jako wypełnienie tortilli :)
OdpowiedzUsuńlubię ; )
OdpowiedzUsuńZ sosem sojowym jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń