Dzisiaj znów słodkości. Tym razem wyśmienite muffinki z nadzieniem z budyniu waniliowego w zdrowszej wersji. Muffinki zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Budyń można wykonać samemu, ale świetnie sprawdzi się gotowy aksamitny budyń waniliowy bez cukru (najlepiej ten). Jest on odpowiednio kremowy i bez grudek. Budyń musi być bardzo gęsty, więc trzeba ugotować go w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu.
Muffinki są naprawdę pyszne, połączenie kakaowego ciasta z waniliowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę :) Doskonale sprawdzą się np. na imprezę lub Święta.
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju kokosowego
- 1 jajko
Nadzienie:
- opakowanie aksamitnego budyniu waniliowego bez cukru
- ok. 280 ml mleka do ugotowania budyniu
- 2 – 3 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości mleka (ok. 280ml powinno wystarczyć), słodząc go ksylitolem. Ostudzić.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączyć ze sobą jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko i ksylitol. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.
Do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) nakładać łyżkę ciasta, na to łyżeczkę budyniu i znów ciasto. Piec przez ok. 25 minut.
Według mnie każda muffinka może być fit, bo to nie babeczka, gdzie dodaje się trochę więcej tłuszczu :) Nie zmienia to jednak faktu, że Twoje muffinki są zdrowsze - mąka pełnoziarnista dodaje smaku i wartości zdrowotnych :) Jakiś czas temu zastanawiałam się, czy wypieki na samej mące pełnoziarnistej się udają i teraz widze,ze tak... Twoje muffiny są tego dowodem :)Rodzinka z pewnością zjadła ze smakiem :D
OdpowiedzUsuńOj te smakowały bardzo, zniknęły w momencie :) Jeśli chodzi o muffinki, to moim zdaniem te które można spotkać w sklepach to zdecydowanie fit nie są ;) Wiadomo, że jeśli zrobione są w domu to dużo lepiej, ale jednak połączenie białego cukru z mąką pszenną i olejem nie do końca mnie przekonuje ;) A na mące pełnoziarnistej pieczę się bardzo dobrze :D
UsuńWiedziałam, nie mogło być inaczej bo już wyglad mówi sam za siebie ;)
UsuńMyślałam, ze masz na myśli fit muffinę domową od tradycyjnej domowej muffiny bo sklepowe to nawet muffiną nie powinny się nazywać (przepraszam za powtórzenie:P). Jakby nie było Twoje muffiny wyglądają genialnie i muszą tak smakować :D
Dziękuję i potwierdzam smakowo jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam ;)
UsuńW to nie wątpię :D To może teraz wersja wegańska? ;)
UsuńO właśnie ostatnio myślę nad jakimś ciastem w wersji wegańskiej, więc być może niebawem pojawi się na blogu :D
UsuńMam nadzieję, że nie "może" a na pewno :D
UsuńTo tak - nie wiem jeszcze kiedy, ale będzie na pewno :D
UsuńW takim razie nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość :)
UsuńŻyczę miłej, ciepłej i słonecznej niedzieli :)
;)
UsuńRównież życzę udanej i słonecznej niedzieli :)
Dziękuję i wzajemnie :)
UsuńNa pewno były pyszne, a budyniowe nadzienie dodało wiele smaku muffinkom :)
OdpowiedzUsuńPyszne, kakaowe muffinki z niespodzianką w środku. Wyglądają bosko :D!!!
OdpowiedzUsuńWidzę muffinki i jestem na tak, zawsze jestem na tak ;) Pięknie wyglądają i na pewno są mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i pewnie też takie są.
OdpowiedzUsuńSuper to nadzienie :)
Sama nazwa jest już bardzo kusząca, ale ten skład to już całkiem :) koniecznie muszę je wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wyglądają świetnie, nie wiedziałam że z mąki pełnoziarnistej można wykombinować takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńte budyniowe nadzienie jest kuszące. zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńSuper przepis ! Z chęcią wypróbuję w swojej kuchni :D Zapraszam też do siebie :http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo puszyste. Przepis super :)
OdpowiedzUsuńPyszne fit mufinki :-)) Zapisuję sobie przepis...
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam czekoladowe muffinki. W połączeniu z budyniową masą na pewno są przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam muffinek z budyniem ! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) !!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie !
Pozdrawiam :)
Wyrastasz tu na muffinkowe guru ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Rzeczywiście muffinki to jedne z moich ulubionych wypieków i z pewnością jeszcze nie w jednej wersji zagoszczą na blogu :)
UsuńZawsze uwielbiałyśmy ciasto francuskie z budyniem ale takie muffiny muszą być jeszcze lepsze :D
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że muffinki mogą być zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMusiały być przepyszne!
Wyglądają niesamowicie. ;]
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący post :) Będę tu zaglądać i liczę na rewanż :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : http://zapteczkifarmaceutki.blogspot.com
Będąc w Lidlu na zakupach natknęłam się na dwie mąki pełnoziarniste. Którą wybrać: żytnia czy pszenna ??
OdpowiedzUsuńDo tych muffinek polecam pszenną pełnoziarnistą. Żytnia byłaby zbyt ciężka przez co muffinki nie wyrosłyby za wysokie ;)
UsuńCzy muffinki można upiec w papierowych papilotkach? Wyglądają pysznie☺
OdpowiedzUsuńTak, choć ciasto może się troszkę "rozjechać" na boki - zależy to od jakości takich papierowych papilotek. Gdyby były zbyt cienkie to polecam użyć na jedną muffinkę kilku foremek włożonych jedna w drugą - w ten sposób będą mocniejsze ;)
UsuńCzy mąka żytnia będzie się nadawać?:)
OdpowiedzUsuńMąka żytnia może być zbyt ciężka do tych muffinek. Radziłabym jednak użyć pszenną pełnoziarnistą lub np. orkiszową :)
UsuńIle jedna muffinka ma kalorii?
OdpowiedzUsuń1 muffinka ma około 180 kalorii
UsuńCzy może być mąka kukurydziana?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy nigdy nie piekłam nic z mąki kukurydzianej, więc nie wiem czy sprawdzi się w tym przepisie. Może dobrym pomysłem będzie połączenie jej jeszcze z jakąś inną np. owsianą, orkiszową lub pszenna?
UsuńCzym zastąpić olej kokosowy? Bo jednak taki super nie jest. Co raz częściej czytam i słyszę, że przynosi więcej szkody niż pożytku.
OdpowiedzUsuńMożna użyć oleju rzepakowego lub roztopionego masła.
UsuńWitam, chciałabym je zrobić. Jaka ma być dokładną ilość mąki , ile g? Bo szklanki są różne;). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, szklanka o pojemności 250 ml, więc w przypadku mąki pełnoziarnistej w tym przepisie będzie potrzebne ok. 200 g (1 i 1/2 szklanki).
UsuńPozdrawiam i życzę udanych wypieków :)