czwartek, 6 kwietnia 2017

Fit muffinki kakaowe z budyniem

Fit muffinki kakaowe

Dzisiaj znów słodkości. Tym razem wyśmienite muffinki z nadzieniem z budyniu waniliowego w zdrowszej wersji. Muffinki zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Budyń można wykonać samemu, ale świetnie sprawdzi się gotowy aksamitny budyń waniliowy bez cukru (najlepiej ten). Jest on odpowiednio kremowy i bez grudek. Budyń musi być bardzo gęsty, więc trzeba ugotować go w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu.
Muffinki są naprawdę pyszne, połączenie kakaowego ciasta z waniliowym nadzieniem to strzał w dziesiątkę :) Doskonale sprawdzą się np. na imprezę lub Święta.

Składniki (14 muffinek):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • opakowanie aksamitnego budyniu waniliowego bez cukru 
  • ok. 280 ml mleka do ugotowania budyniu
  • 2 – 3 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać d
o 180ºC.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości mleka (ok. 280ml powinno wystarczyć), słodząc go ksylitolem. Ostudzić.
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce połączyć ze sobą jajko, roztopiony olej kokosowy, mleko i ksylitol. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.
Do foremek na muffinki (u mnie silikonowe) nakładać łyżkę ciasta, na to łyżeczkę budyniu i znów ciasto. Piec przez ok. 25 minut.


Fit muffinki kakaowe z budyniem

Fit muffinki kakaowe

43 komentarze:

  1. Według mnie każda muffinka może być fit, bo to nie babeczka, gdzie dodaje się trochę więcej tłuszczu :) Nie zmienia to jednak faktu, że Twoje muffinki są zdrowsze - mąka pełnoziarnista dodaje smaku i wartości zdrowotnych :) Jakiś czas temu zastanawiałam się, czy wypieki na samej mące pełnoziarnistej się udają i teraz widze,ze tak... Twoje muffiny są tego dowodem :)Rodzinka z pewnością zjadła ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj te smakowały bardzo, zniknęły w momencie :) Jeśli chodzi o muffinki, to moim zdaniem te które można spotkać w sklepach to zdecydowanie fit nie są ;) Wiadomo, że jeśli zrobione są w domu to dużo lepiej, ale jednak połączenie białego cukru z mąką pszenną i olejem nie do końca mnie przekonuje ;) A na mące pełnoziarnistej pieczę się bardzo dobrze :D

      Usuń
    2. Wiedziałam, nie mogło być inaczej bo już wyglad mówi sam za siebie ;)
      Myślałam, ze masz na myśli fit muffinę domową od tradycyjnej domowej muffiny bo sklepowe to nawet muffiną nie powinny się nazywać (przepraszam za powtórzenie:P). Jakby nie było Twoje muffiny wyglądają genialnie i muszą tak smakować :D

      Usuń
    3. Dziękuję i potwierdzam smakowo jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam ;)

      Usuń
    4. W to nie wątpię :D To może teraz wersja wegańska? ;)

      Usuń
    5. O właśnie ostatnio myślę nad jakimś ciastem w wersji wegańskiej, więc być może niebawem pojawi się na blogu :D

      Usuń
    6. Mam nadzieję, że nie "może" a na pewno :D

      Usuń
    7. To tak - nie wiem jeszcze kiedy, ale będzie na pewno :D

      Usuń
    8. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość :)

      Życzę miłej, ciepłej i słonecznej niedzieli :)

      Usuń
    9. ;)
      Również życzę udanej i słonecznej niedzieli :)

      Usuń
    10. Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
  2. Na pewno były pyszne, a budyniowe nadzienie dodało wiele smaku muffinkom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, kakaowe muffinki z niespodzianką w środku. Wyglądają bosko :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę muffinki i jestem na tak, zawsze jestem na tak ;) Pięknie wyglądają i na pewno są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie i pewnie też takie są.
    Super to nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama nazwa jest już bardzo kusząca, ale ten skład to już całkiem :) koniecznie muszę je wypróbować!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie, nie wiedziałam że z mąki pełnoziarnistej można wykombinować takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. te budyniowe nadzienie jest kuszące. zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis ! Z chęcią wypróbuję w swojej kuchni :D Zapraszam też do siebie :http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne fit mufinki :-)) Zapisuję sobie przepis...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Uwielbiam czekoladowe muffinki. W połączeniu z budyniową masą na pewno są przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam muffinek z budyniem ! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) !!
    Wyglądają przepysznie !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyrastasz tu na muffinkowe guru ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Rzeczywiście muffinki to jedne z moich ulubionych wypieków i z pewnością jeszcze nie w jednej wersji zagoszczą na blogu :)

      Usuń
  14. Zawsze uwielbiałyśmy ciasto francuskie z budyniem ale takie muffiny muszą być jeszcze lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kto by pomyślał, że muffinki mogą być zdrowe :)
    Musiały być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają niesamowicie. ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo interesujący post :) Będę tu zaglądać i liczę na rewanż :)
    Zapraszam do mnie : http://zapteczkifarmaceutki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Będąc w Lidlu na zakupach natknęłam się na dwie mąki pełnoziarniste. Którą wybrać: żytnia czy pszenna ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych muffinek polecam pszenną pełnoziarnistą. Żytnia byłaby zbyt ciężka przez co muffinki nie wyrosłyby za wysokie ;)

      Usuń
  19. Czy muffinki można upiec w papierowych papilotkach? Wyglądają pysznie☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, choć ciasto może się troszkę "rozjechać" na boki - zależy to od jakości takich papierowych papilotek. Gdyby były zbyt cienkie to polecam użyć na jedną muffinkę kilku foremek włożonych jedna w drugą - w ten sposób będą mocniejsze ;)

      Usuń
  20. Czy mąka żytnia będzie się nadawać?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia może być zbyt ciężka do tych muffinek. Radziłabym jednak użyć pszenną pełnoziarnistą lub np. orkiszową :)

      Usuń
  21. Ile jedna muffinka ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy może być mąka kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy nigdy nie piekłam nic z mąki kukurydzianej, więc nie wiem czy sprawdzi się w tym przepisie. Może dobrym pomysłem będzie połączenie jej jeszcze z jakąś inną np. owsianą, orkiszową lub pszenna?

      Usuń
  23. Czym zastąpić olej kokosowy? Bo jednak taki super nie jest. Co raz częściej czytam i słyszę, że przynosi więcej szkody niż pożytku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć oleju rzepakowego lub roztopionego masła.

      Usuń
  24. Witam, chciałabym je zrobić. Jaka ma być dokładną ilość mąki , ile g? Bo szklanki są różne;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, szklanka o pojemności 250 ml, więc w przypadku mąki pełnoziarnistej w tym przepisie będzie potrzebne ok. 200 g (1 i 1/2 szklanki).
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...