Dziś przepis na kolejny wypiek, tym razem moje ulubione, zdrowe i dietetyczne muffinki, których wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Muffinki upiekłam w dwóch jednakowo pysznych wersjach - zwykłe i z dodatkiem kakao. W przepisie użyłam zdrowej mąki pełnoziarnistej, słodyczy nadają
dojrzałe banany, a niezdrowy tłuszcz zastąpiony został odżywczym olejem
kokosowym. Dodatkowo kawałki pysznej gorzkiej czekolady.
Muffinki wychodzą puszyste i lekko wilgotne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub przekąskę do szkoły lub pracy. Polecam wypróbować.
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- ok. 40 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
- 2 łyżki ksylitolu/cukru brązowego lub dowolnego słodzika (opcjonalnie)
- w wersji kakaowej: 2 łyżki kakao*
Wykonanie:
Foremki na muffinki wypełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości (polecam silikonowe). Piec w temoobiegu przez ok. 20-25 minut.
*W wersji kakaowej dodać 2 łyżki kakao, albo tak jak ja zrobić dwie wersje muffinek i wtedy pół ciasta wyłożyć do foremek, a do pozostałej części wsypać 1 łyżkę kakao.
Uwielbiam takie zdrowe wersje wypieków :)
OdpowiedzUsuńZdrowe wersje są najlepsze. Można jeść bez wyrzutów sumienia ;)
Usuńsiedze głodna w pracy, a tutaj takie smaki! mmm.. <3
OdpowiedzUsuńTo po powrocie do domu trzeba szybciutko zabrać się za pieczenie i przekąska do pracy gotowa :)
Usuń1/3 szklanki oleju kokosowego odmierzona przed czy po roztopieniu?
OdpowiedzUsuńPo roztopieniu.
UsuńA ile mają kalorii
OdpowiedzUsuń1 muffinka (z 10 sztuk) bez kakao ma około 160 kcal (Białko: 4,6 g Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 24,9 g). Muffinka z kakao około 170 kcal (B: 4,8 g T: 6,2 g W: 25 g).
Usuń