poniedziałek, 3 października 2016

Bananowe muffinki pełnoziarniste z czekoladą


Dietetyczne muffinki

Dziś przepis na kolejny wypiek, tym razem moje ulubione, zdrowe i dietetyczne muffinki, których wykonanie nie zajmuje dużo czasu. 
Muffinki upiekłam w dwóch jednakowo pysznych wersjach - zwykłe i z dodatkiem kakao. W przepisie użyłam zdrowej mąki pełnoziarnistej, słodyczy nadają dojrzałe banany, a niezdrowy tłuszcz zastąpiony został odżywczym olejem kokosowym. Dodatkowo kawałki pysznej gorzkiej czekolady.
Muffinki wychodzą puszyste i lekko wilgotne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub przekąskę do szkoły lub pracy. Polecam wypróbować.

Składniki (ok. 10 sztuk):
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • ok. 40 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru brązowego lub dowolnego słodzika (opcjonalnie)
  • w wersji kakaowej: 2 łyżki kakao*
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banany rozgnieść widelcem i połączyć z roztrzepanymi w misce jajkami. Dodać roztopiony olej kokosowy, wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Bardzo dokładnie wymieszać, ciasto ma wyjść dość gęste. Gdyby wyszło zbyt gęste to można dolać trochę mleka.
Foremki na muffinki wypełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości (polecam silikonowe). Piec w temoobiegu przez ok. 20-25 minut.
*W wersji kakaowej dodać 2 łyżki kakao, albo tak jak ja zrobić dwie wersje muffinek i wtedy pół ciasta wyłożyć do foremek, a do pozostałej części wsypać 1 łyżkę kakao.

Dietetyczne muffinki

Dietetyczne muffinki

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zdrowe wersje wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe wersje są najlepsze. Można jeść bez wyrzutów sumienia ;)

      Usuń
  2. siedze głodna w pracy, a tutaj takie smaki! mmm.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po powrocie do domu trzeba szybciutko zabrać się za pieczenie i przekąska do pracy gotowa :)

      Usuń
  3. 1/3 szklanki oleju kokosowego odmierzona przed czy po roztopieniu?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile mają kalorii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 muffinka (z 10 sztuk) bez kakao ma około 160 kcal (Białko: 4,6 g Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 24,9 g). Muffinka z kakao około 170 kcal (B: 4,8 g T: 6,2 g W: 25 g).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...