Dziś przepis na szybkie placuszki bananowe z niewielkiej ilości
składników, bardzo smaczne i proste.
Placuszki w smaku przypominają racuchy. Wykonane są z mąki
ryżowej, nie zawierają też mleka i cukru. Doskonale smakują na samo, ale można
je urozmaicić podając np. z masłem orzechowe, syropem klonowym lub dżemem. Idealnie
sprawdzą się na weekendowe śniadanie, można je też zabrać jako drugie śniadanie do
pracy i szkoły.
Składniki (ok. 9 sztuk):
- 1 dojrzały banan
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Banana zmiksować z jajkami, dodać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Smażyć na oleju kokosowym z każdej strony ok. 2-3 minuty, do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami albo zajadać na samo.
Banan nadaje świetnej tekstury i smaku plackom! :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam, moje dziecko bardzo lubi takie placuszki :]
OdpowiedzUsuńDobre i dla małych i dla dużych :)
Usuń