niedziela, 9 października 2016

Bezglutenowe placuszki bananowe

Racuchy bananowe

Dziś przepis na szybkie placuszki bananowe z niewielkiej ilości składników, bardzo smaczne i proste.
Placuszki w smaku przypominają racuchy. Wykonane są z mąki ryżowej, nie zawierają też mleka i cukru. Doskonale smakują na samo, ale można je urozmaicić podając np. z masłem orzechowe, syropem klonowym lub dżemem. Idealnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie, można je też zabrać jako drugie śniadanie do pracy i szkoły.

Składniki (ok. 9 sztuk):
  • 1 dojrzały banan
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:

Banana zmiksować z jajkami, dodać mąkę i proszek. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Smażyć na oleju kokosowym  z każdej strony ok. 2-3 minuty, do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami albo zajadać na samo.

Racuchy bananowe

Racuchy bananowe

3 komentarze:

  1. Banan nadaje świetnej tekstury i smaku plackom! :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam mniam, moje dziecko bardzo lubi takie placuszki :]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...