Prawdziwie jesienne ciasto. Z sezonową dynią i słodziutkimi śliwkami, z samych zdrowych składników i bez dodatku cukru.
Jesień to najlepszy czas na chwile relaksu i słodkości, zwłaszcza jeżeli za
oknem pogoda nie rozpieszcza, chociaż przy ładnej słonecznej aurze kawałek
ciasta też nie zaszkodzi, zwłaszcza lekkiego, z dodatkiem pysznej dyni oraz sezonowych owoców i niezawierającego
niezdrowych tłuszczy i cukrów.
Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, dodatek cynamonu podkreśla jego smak,
a śliwki dodają więcej słodkości.
Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania, a smakuje i pachnie tak, że nie można przejść obok niego obojętnie.W sam raz do jesiennej kawy lub herbaty.
Składniki (forma 13x26 cm):
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki startej dyni
- 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu lub brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 5 dużych śliwek
Wykonanie:
Jajka zmiksować z ksylitolem lub cukrem na jednolitą, gładką
masę. Wlać olej, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Wrzucić starty miąższ z dyni. Bardzo dokładnie wymieszać, ciasto jest dosyć gęste.
Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch położyć
przekrojone na pół śliwki.
Piec w 180° C przez ok. 50-60 minut.
Dyni ze śliwką jeszcze nie łączyłam. Czaderskie ciacho! Cudny ma kolor.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
W moim przypadku był to eksperyment, ale wyszło przepysznie! Polecam spróbować :)
UsuńA jak długo piec?
OdpowiedzUsuńOkoło 50-60 minut, już dopisuję :)
Usuńależ petarda :)
OdpowiedzUsuń