Dzisiaj na blogu jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość,
że zdrowe, dietetyczne i przepyszne to
jeszcze bardzo proste w przygotowaniu, a na talerzu też prezentuje się całkiem apetycznie.
Chlebek bananowy można robić w różnych wersjach i z rożnymi
dodatkami. Tym razem zdecydowałam się na dwukolorową wersję. Chlebek wykonany
jest z mąki owsianej dzięki czemu naprawdę można się nim najeść, jest też
praktycznie beztłuszczowy i oczywiście słodzony samymi zdrowymi składnikami.
Doskonale sprawdzi się na śniadanie, szybką przekąskę czy posiłek około
treningowy. Polecam zwłaszcza z masłem orzechowym. Po prostu pysznie.
Składniki:
- 3 mocno dojrzałe banany
- 2 małe jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej
- 4 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/3 szklanki mleka (do rozrzedzenia ciasta)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do
pieczenia. Banany rozgnieść i połączyć z roztrzepanymi jajkami.
Dodać 3 łyżki miodu i wlać do miski z mąką. Bardzo dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy miksera. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 4 łyżki kakao, pozostałą łyżkę miodu i 2 łyżki oleju
kokosowego, dobrze wymieszać. Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, dolać mleka. Wyłożyć keksówkę (u mnie silikonowa o wymiarach 24 x 10,5
cm) papierem do pieczenia i łyżką na zmianę nakładać raz jasne raz ciemne ciasto.
Piec przez
ok. 40 minut do suchego patyczka.
Aż nabrałam ochoty na jakiś bananowy chlebek - postaram się zrobić w tym tygodniu od razu :)
OdpowiedzUsuńJa takie ciasta mogłabym jeść codziennie :)
UsuńChlebek bananowy to jeden z moich ulubionych wypieków :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i prosty ;)
Usuń