niedziela, 16 października 2016

Chlebek bananowy dwukolorowy

Zdrowy chlebek bananowy

Dzisiaj na blogu jedno z moich ulubionych ciast. Nie dość, że zdrowe, dietetyczne i  przepyszne to jeszcze bardzo proste w przygotowaniu, a na talerzu też prezentuje się całkiem apetycznie.
Chlebek bananowy można robić w różnych wersjach i z rożnymi dodatkami. Tym razem zdecydowałam się na dwukolorową wersję. Chlebek wykonany jest z mąki owsianej dzięki czemu naprawdę można się nim najeść, jest też praktycznie beztłuszczowy  i oczywiście słodzony samymi zdrowymi składnikami.
Doskonale sprawdzi się na śniadanie, szybką przekąskę czy posiłek około treningowy. Polecam zwłaszcza z masłem orzechowym. Po prostu pysznie.

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 2 małe jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/3 szklanki mleka (do rozrzedzenia ciasta)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Banany rozgnieść i połączyć z roztrzepanymi jajkami. Dodać 3 łyżki miodu i wlać do miski z mąką. Bardzo dobrze wymieszać, najlepiej przy pomocy miksera. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 4 łyżki kakao, pozostałą łyżkę miodu i 2 łyżki oleju kokosowego, dobrze wymieszać. Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, dolać mleka. Wyłożyć keksówkę (u mnie silikonowa o wymiarach 24 x 10,5 cm) papierem do pieczenia i łyżką na zmianę nakładać raz jasne  raz ciemne ciasto. 
Piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka.


Zdrowy chlebek bananowy

Zdrowy chlebek bananowy

Zdrowy chlebek bananowy


4 komentarze:

  1. Aż nabrałam ochoty na jakiś bananowy chlebek - postaram się zrobić w tym tygodniu od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bananowy to jeden z moich ulubionych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...