Dzisiaj w końcu propozycja obiadowa - bardzo proste i smaczne
danie z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle w pysznym sosie pomidorowym.
Chociaż trochę przypomina, nie jest to typowe spaghetti. Makaron
gotowany jest w gęstym, kremowym sosie z dodatkiem papryki i różnych
aromatycznych przypraw. Danie jest wegetariański, ale można dodać
ulubione mięso.
Całe danie robi się w głębokiej patelni i wykonanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Naprawdę
miła odmiana od tradycyjnego spaghetti. Polecam wypróbować.
Składniki (3 porcje):
- ok. 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle Lubella
- puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego (u mnie sos arrabbiata z papryczką chili)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- pół czerwonej papryki, drobno pokrojonej
- pół zielonej papryki, drobno pokrojonej
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru brązowego
- pieprz
Wykonanie:
Na dużej patelni podsmażyć na oleju kokosowym cebulkę i czosnek. Po chwili dodać pokrojone papryki, wlać wodę, pomidory z puszki, a następnie wrzucić makaron i wszystkie przyprawy. Gotować do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając delikatnie aż makaron zmięknie, a sos prawie wyparuje (ok. 11 min). Pod koniec może wyglądać, że zostało sporo sosu na patelni, ale po chwili makaron go wpije. Doprawić pieprzem i podawać.
Smacznego!
*Inspiracją do stworzenia dania był konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz