wtorek, 18 października 2016

Pełnoziarnisty makaron w kremowym sosie pomidorowym

Dietetyczny obiad

Dzisiaj w końcu propozycja obiadowa - bardzo proste i smaczne danie z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle w pysznym sosie pomidorowym.
 Chociaż trochę przypomina, nie jest to typowe spaghetti. Makaron gotowany jest w gęstym, kremowym sosie z dodatkiem papryki i różnych aromatycznych przypraw. Danie jest wegetariański, ale można dodać ulubione mięso.
Całe danie robi się w głębokiej patelni i wykonanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. Naprawdę miła odmiana od tradycyjnego spaghetti. Polecam wypróbować.

Składniki (3 porcje):
  • ok. 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle Lubella
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego (u mnie sos arrabbiata z papryczką chili)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • pół czerwonej papryki, drobno pokrojonej
  • pół zielonej papryki, drobno pokrojonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru brązowego
  • pieprz

Wykonanie:

Na dużej patelni  podsmażyć na oleju kokosowym cebulkę i czosnek. Po chwili dodać pokrojone papryki, wlać wodę, pomidory z puszki, a następnie wrzucić makaron i wszystkie przyprawy. Gotować do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając delikatnie aż makaron zmięknie, a sos prawie wyparuje (ok. 11 min). Pod koniec może wyglądać, że zostało sporo sosu na patelni, ale po chwili makaron go wpije. Doprawić pieprzem i podawać. 
Smacznego!


Dietetyczny obiad

Dietetyczny obiad

*Inspiracją do stworzenia dania był konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...