Śniadania białkowo -tłuszczowe zyskują na popularności i coraz
więcej osób chwali sobie zalety porannego posiłku bez dodatku węglowodanów. Najlepszym
produktem potrzebnym do stworzenia takiego śniadania są jajka. Ja korzyści
z takiego posiłku odkryłam niedawno. Choć węglowodanowe śniadania nadal lubię i
czasami powracam do ukochanej owsianki to teraz znacznie częściej wybieram
białkowo - tłuszczową wersję. A że jajka wprost uwielbiam to takie
śniadania pewnie nigdy mi się nie znudzą. Dzisiaj chciałam podzielić się
przepisem na jedno z moich ulubionych białkowo - tłuszczowych śniadań, do
którego oprócz jajek przemyciłam też sporo warzyw i rybę w postaci
wędzonej makreli, która doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Po
prostu pyszne pełnowartościowe i bardzo sycące śniadanie.
Składniki:
- łyżka olej kokosowego lub masła klarowanego
- mała cebulka
- 2 jajka
- 2 garście świeżego szpinaku
- pół średniej cukinii
- 5 sztuk małych pieczarek
- ok. 60 g wędzonej makreli
- pół pomidora
- przyprawy: sól, pieprz, czarnuszka
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy lub masło. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć przez chwilę na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości. Dorzucić pokrojoną w
półtalarki cukinię i smażyć ok. 2-3 minut. Na koniec dodać
umyty szpinak, wymieszać i wbić dwa jajka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i
czarnuszką. Smażyć pod przykryciem ok. 4-5 min lub do preferowanego ścięcia
jajka. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną makrelę, kawałki pomidora i zajadać wprost z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz