Dziś przedstawiam przepis na zdrowe ciasteczka owsiane,
które wyglądają i smakują jak bułeczki. Ciasteczka nie zawierają cukru i tłuszczu. Można do nich
dodać ulubione dodatki takie jak orzechy, gorzka czekolada, czy suszone owoce.
Ciastka są miękkie i puszyste, a dzięki dodatkowi banana także lekko
wilgotne. Przyznam szczerze, że jako wielka fanka słodkości a zwłaszcza
kruchych ciasteczek długo nie mogłam się przekonać do zdrowszej alternatywy i
ciastek bez dodatku masła. Natomiast te ciasteczka od razu podbiły moje
podniebienie, są bardzo pożywne i sycące, a ich ich wykonanie nie zajmuje dużo
czasu. Ciasteczka doskonale sprawdzą się na śniadanie, ale także jako przekąska
do szkoły lub pracy. Ciasteczka zrobiłam w dwóch wersjach: zwykłe i z dodatkiem
kakao.
Idealna jesienna przekąska, w sam raz do herbaty, kawy i oczywiście dobrej książki.
Idealna jesienna przekąska, w sam raz do herbaty, kawy i oczywiście dobrej książki.
Składniki (na ok. 9 ciasteczek):
- 2 średnie dojrzałe banany
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mąki owsianej (sprawdzi się także pełnoziarnista lub orkiszowa)
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrytolu, ksylitolu lub dowolnego słodzika (dla tych którzy lubią słodsze wersje)
- w wersji kakaowej: 1 kopiata łyżka kakao
- ulubione dodatki: u mnie 4 kostki drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady min. 70 %.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banany rozgnieść
widelcem, jajko roztrzepać w misce, a następnie połączyć z bananem. Mąkę
przesiać z proszkiem, dodać cynamon i słodzik. Do mokrych składników dodać
mąkę, otręby i płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Na koniec
dodać ulubione dodatki, kakao i jeszcze raz wymieszać do połączenia składników.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wykładać ciasto i formować okrągłe ciasteczka, zachowując odstępy (ciasteczka wyrastają). Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych ciasteczko-bułeczek. Można zrobić mniejsze i wtedy powinno wyjść ok. 12 sztuk.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką wykładać ciasto i formować okrągłe ciasteczka, zachowując odstępy (ciasteczka wyrastają). Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych ciasteczko-bułeczek. Można zrobić mniejsze i wtedy powinno wyjść ok. 12 sztuk.
Wstawić do piekarnika i piec w termoobiegu przez ok. 15 min.
Wyciągnąć do przestygnięcia i zajadać.
Mam zamiar w najbliższym czasie zrobić <3
OdpowiedzUsuń