Na start mojego bloga chciałabym podzielić się przepisem na
przepyszny mini fit serniczek z polewą czekoladową. Wykonanie jest banalne
proste, nie potrzebujemy dużo czasu ani wielu składników. Sernik to jedno z
moich ulubionych ciast, ale nie ukrywajmy, że jest to także jedno z bardziej
kalorycznych wypieków. Moja propozycja jest natomiast bardzo lekka i w 100%
dietetyczna, a więc można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, prawie
bez ograniczeń ;). Ciasto w sam raz sprawdzi się jako deser do kawy, posiłek
potrenigowy, a nawet szybkie śniadanie.
Serniczka piekłam w małym owalnym naczyniu żaroodpornym
wyłożonym papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi cztery porcje
ciasta takie jak na zdjęciu poniżej.
Składniki (4 średnie porcje):
- 250 g chudego twarogu w kostce
- 2 małe jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu lub dowolnego słodziku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie serek waniliowy)
- polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Twaróg, jajka, budyń i
słodzik umieścić w misie blendera i miksować do połączenia składników*. Jeżeli
masa jest zbyt gęsta dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. Masę
przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawić
do piekarnika i piec ok. 40-45 min (funkcja góra-dół). Wyciągnąć do
przestygnięcia i udekorować czekoladową polewą.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z
kilkoma łyżkami mleka.
*W osobnym naczyniu można ubić białka i połączyć z resztą
zmiksowanych składników. Wtedy serniczek wyjdzie bardziej puszysty.
Przyjemny przepis na początek <3
OdpowiedzUsuńPrzyjemny przepis na początek <3
OdpowiedzUsuń