Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 galaretki o smaku jagodowym/owoców leśnych + ok. 350 ml gorącej wody
- 2 galaretki krystaliczne + 700 ml gorącej wody
- ok. 350 owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny i borówki)
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 350 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Galaretki krystaliczne rozpuścić w 700 ml gorącej wody i również zostawić do przestudzenia.
Do miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i miksować aż masa powiększy swoją objętość i zgęstnieje. Następnie powoli, cienką strużką wlewać ostudzoną galaretką jagodową, cały czas miksując na małych obrotach. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów, na wierzch wyłożyć owoce i delikatnie powciskać je w masę. Gdy galaretka krystaliczna zacznie tężeć wylać ją na owoce. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ale cudny, zjadłabym chętnie. Muszę sobie zrobić bo uwielbiam takie latem :)
OdpowiedzUsuńTorcik prezentuje się bardzo smakowicie :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFantastyczny torcik na zimno :)
OdpowiedzUsuńpyszny i jaki lekki!
OdpowiedzUsuńJaki piękny :) po prostu wyborny smak lata :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała i to nie jeden kawałek. Pysznie wygląda ten torcik
OdpowiedzUsuńAkurat na lato, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTen torcik prezentuje się naprawdę wspaniale! Co jak co, ale po samych zdjęciach widać, że sprawdzi się idealnie gdy akurat przyjdą goście ;) Myślę, że u mało kogo można zobaczyć coś tak pięknego jako przekąskę. Zapisałam sobie już przepis i przy najbliższej okazji postaram się go wykonać. Na dodatek lubię nieprzesłodzone desery, także jestem pewna, że mi posmakuje ;) Choć będę musiała się zastanowić nad doborem owoców, może akurat coś zerwanego prosto z krzaczka, zależy co akurat będzie.
OdpowiedzUsuńCudo! Moja mama ostatnio robiła bardzo podobny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Idealne ciacho na lato :)
OdpowiedzUsuńoh wow, this fruit is overloaded with fruits on the top. i like what it looks like and i'm sure it's really delicious, too. Anyway, I followed your blog. Let's connect, so hoping you'll follow back, thank you.
OdpowiedzUsuńJULIE ANN LOZADA BLOG
Lubię takie ciasta na zimno, zwłaszcza latem :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńObłędny! Wygląda rozkosznie, niewątpliwie jest to uczta dla podniebienia. Naprawdę inspirujący przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością owoców naprawdę pięknie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńnapewno jest przepyszne.... skusiłabym sie.... nawet teraz, aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Szkoda, że w to lato z zimnym mi nie po drodze.
OdpowiedzUsuńIdealny i do tego bardzo prosty
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! Pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńTakie torty to ja lubię. Akurat zbliżają się urodziny taty
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo pyszny 😊
OdpowiedzUsuńNa lato idealny torcik. Uwielbiam dużo owoców
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Jeszcze te owoce na wierzchu. Robisz smaka!
OdpowiedzUsuńSmaczny i prosty! Najlepsze, że bez pieczenia :D
OdpowiedzUsuńTakiego tortu jeszcze nie robiłam. Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaka. Torcik jest cudowny!
OdpowiedzUsuńNa letnie przyjęcie idealny. Nie robiłam takiego tortu jeszcze
OdpowiedzUsuńBardzo lubię torty owocowe. Twój wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSmakowity torcik. Lekki, owocowy i bez pieczenia - brzmi idealnie. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta <3 wygląda pysznie i zawiera wszystkie sezonowe owoce, które lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Trzeba korzystać póki są świeże owoce :)
OdpowiedzUsuńTort bez pieczenia! Idealny przepis dla mnie :D
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam. Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta na zimno, nie są skomplikowane i zawsze pyszne. :)
OdpowiedzUsuńNa letnią imprezę i nie tylko! Pyszny torcik
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i ten owocowy wierzch. :) Fajnie, że podajesz opcję z mniejszą ilością cukru.
OdpowiedzUsuńDużo owoców to całkiem zdrowo
OdpowiedzUsuń:D
Na taki niedzielny rodzinny podwieczorek idealny
OdpowiedzUsuńChętnie taki zrobię. Tortów bez pieczenia nie próbowałam jeszcze
OdpowiedzUsuńUwielbiam torty z dużą ilością owoców. Po prostu idealny
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Takiego torta nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuń