Na ostatni dzień sierpnia proponuje taki prosty, szybki do zrobienia torcik a'la tiramisu. To coś dla wielbicieli kawy, ale myślę, że każdemu przyda się kawałek takiego tortu na wzmocnienie i pocieszenie przed końcem lata. Do zrobienia kremu użyłam serka mascarpone, ale całość uzupełnia skyr, więc ciasto nie jest tak bardzo kaloryczny jak zwykłe tiramisu, dodatkowo jest w nim też więcej białka, a więc nawet na diecie kawałek takiego torciku na pewno nie zaszkodzi :)
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
- 250 g serka mascarpone
- 500 g skyru waniliowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
- 100 ml zaparzonej kawy
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- kakao
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, biszkopty wyłożyć na dno tortownicy i za pomocą łyżeczki polewać je kawą (pozostałą kawę odstawić, będzie potrzebna do kremu). Następnie biszkopty oprószyć kakao.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Odstawić do ostygnięcia
Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać skyr waniliowy i całość miksować. Gdy masa zacznie gęstnieć wsypać ksylitol i jeszcze chwilkę miksować. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę (można najpierw wymieszać ją z łyżką kremu). Na koniec wlać pozostałą po ostudzoną kawę i jeszcze chwilę miksować Gotowy krem wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać kakao.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Odstawić do ostygnięcia
Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać skyr waniliowy i całość miksować. Gdy masa zacznie gęstnieć wsypać ksylitol i jeszcze chwilkę miksować. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę (można najpierw wymieszać ją z łyżką kremu). Na koniec wlać pozostałą po ostudzoną kawę i jeszcze chwilę miksować Gotowy krem wyłożyć na biszkopty i wyrównać. Schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać kakao.
Uwielbiam tiramisu, ten torcik z pewnością jest bardzo pyszny 😊
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPycha :) tiramisu mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńidealny po prostu!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Bardzo lubię tiramisu, więc ta wersja też by mi pewnie zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Uwielbiam tiramisu. Ta wersja też wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny torcik na zwieńczenie lata :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
Ooo świetny przepis i fajnie, że nie ma jaj, bo prawie w każdym przepisie, który wyszukałam, zawsze były jajka ubijane na parze (czyli prawie, jak surowe, a tego moi domownicy by już nie przełknęli). Ten chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda, muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńAle mi apetytu narobiłaś! Tiramisu wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńWielbicielka kawy się zgłasza i chętnie wypróbuje przepis ^-^
OdpowiedzUsuńTiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny 😁😋
OdpowiedzUsuńwygląda jak naprawdę pyszne ciacho :D
OdpowiedzUsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńOh very good recipe
OdpowiedzUsuńLooks tasty
Moje ulubione smaki
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńWręcz ubóstwiam tiramisu <3
OdpowiedzUsuń