wtorek, 5 lipca 2022

Biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką

Biszkopt, krem i truskawkami z galaretką to chyba najbardziej popularne ciasto w lecie. Robi się je szybko i raczej nie ma osoby, której by ono nie smakowało. Ja w sezonie na truskawki robię ja bardzo często, w czasie upałów pieczony biszkopt łatwo można zastąpić ich sklepową wersją, chociaż wiadomo, że ten domowy będzie zdecydowanie lepszy. Ja najczęściej robię go w sprawdzonej bezglutenowej wersji, a krem to połączenie twarogu, mascarpone i serka skyr. 

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g chudego twarogu
  • 150 g serka /skyru waniliowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru

Dodatkowo:

  • ok. 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe


Wykonanie:

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na połówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. 
Krem: Twaróg zblendować z serkiem waniliowym i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Krem wyłożyć na biszkopt, na wierzch wylać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.



22 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta latem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. w sezonie truskawkowym obowiązkowa pozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to połączenie, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienity letni klasyk. Też robię taki krem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat średnio przepadam za galaretką ale w mojej rodzinie uwielbiają te ciasto. W tym roku jakoś wyjątkowo nie było, a truskawki się skończyły.

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie jak zawsze pysznie. Cudowne ciacho na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja uwielbiam takie ciasta latem :)
    Przepyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym takie ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto, które zawsze będzie kojarzyć mi się z wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obowiązkowa propozycja na lato!

    OdpowiedzUsuń
  11. na takie ciacho to zawsze mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Najprostsze i najlepsze ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh wow! This cake looks so yum.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie biszkopciki! Idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  15. omg kocham truskawki w ciastach !

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszny, piękny i smakowity. Niestety dla mnie bez biszkoptu ale i tak pysznie

    OdpowiedzUsuń
  17. W sam raz ciasto w okresie letnim :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama zawsze piecze takie placki w lecie. Ale mi narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...