Biszkopt, krem i truskawkami z galaretką to chyba najbardziej popularne ciasto w lecie. Robi się je szybko i raczej nie ma osoby, której by ono nie smakowało. Ja w sezonie na truskawki robię ja bardzo często, w czasie upałów pieczony biszkopt łatwo można zastąpić ich sklepową wersją, chociaż wiadomo, że ten domowy będzie zdecydowanie lepszy. Ja najczęściej robię go w sprawdzonej bezglutenowej wersji, a krem to połączenie twarogu, mascarpone i serka skyr.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 250 g chudego twarogu
- 150 g serka /skyru waniliowego
- 100 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
- ok. 400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na połówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
Krem: Twaróg zblendować z serkiem waniliowym i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Krem wyłożyć na biszkopt, na wierzch wylać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Pyszności, bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta latem :D
OdpowiedzUsuńw sezonie truskawkowym obowiązkowa pozycja
OdpowiedzUsuńKocham takie torciki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity letni klasyk. Też robię taki krem. :)
OdpowiedzUsuńJa akurat średnio przepadam za galaretką ale w mojej rodzinie uwielbiają te ciasto. W tym roku jakoś wyjątkowo nie było, a truskawki się skończyły.
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze pysznie. Cudowne ciacho na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie ciasta latem :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są :)
Zjadłabym takie ciasto 😊
OdpowiedzUsuńCiasto, które zawsze będzie kojarzyć mi się z wakacjami :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowa propozycja na lato!
OdpowiedzUsuńna takie ciacho to zawsze mam ochotę!
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najlepsze ciacho!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńOh wow! This cake looks so yum.
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Lubię takie biszkopciki! Idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńomg kocham truskawki w ciastach !
OdpowiedzUsuńPyszny, piękny i smakowity. Niestety dla mnie bez biszkoptu ale i tak pysznie
OdpowiedzUsuńW sam raz ciasto w okresie letnim :)
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze piecze takie placki w lecie. Ale mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuń