Idealny kruchy spód, nadzienie ze świeżych owoców oraz złocista kruszonka i mamy rewelacyjne ciasto na letni relaks. Lekko kwaśne borówki świetnie łączą się z kruchym słodkim ciastem, a dodatek dżemu sprawia, że jest ono jeszcze bardziej owocowe.
Składniki (forma 21 x 21 cm):
Ciasto kruche:
- 220 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu/erytrytolu/cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
Nadzienie:
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C.
- ok. 400 g świeżych borówek/jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 słoik dżemu jagodowego
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C.
Nadzienie: Jagody umyć i osuszyć, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem jagodowym, na to wysypać jagody. Następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180 stopniach przez około 40 minut (aż kruszonka się zarumieni).
w mojej okolicy w tym roku jest mało jagód więc nie udało mi się zrobić ciasta, ale te wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tym ciastem całkowicie! Wszystko co kocham! Chętnie wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńjagody, smak lata!
OdpowiedzUsuńJutro takie zrobię, pycha :)
OdpowiedzUsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńWitam :) uwielbiam takie ciasta mogłabym prosić o rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam w dość małej kwadratowej blaszce o wymiarach 21x21 cm :)
UsuńPychotka, uwielbiam jagodowe lody, drożdżówki i ciasta :D
OdpowiedzUsuńCudne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :) uwielbiam jagody i wszystko co je zawiera :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bajecznie :) Mi trochę brakuje cukru pudru na górze, ale ja jestem łasuch :)
OdpowiedzUsuńŚmiało można posypać je cukrem pudrem :D
UsuńWyśmienicie wygląda. Spróbuję zrobić jak tylko zdobędę jagody. :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta całym sercem. Cudne Ci wyszło ❤️
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na widok tego ciasta.
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuń