Dziś propozycja obiadowa - chrupiący pieczony placek ziemniaczany podany z gulaszem drobiowym i surówką. Przepis na pieczony placek ziemniaczany już pojawił się na moim blogu, ale wtedy był on troszkę inaczej zrobiony (tutaj znajdziecie przepis). Ta wersja bardziej przypomina tradycyjnego placka, ale oczywiście różni się on w smaku. To jednak doskonała alternatywa dla osób na diecie, bo taki placek jest zdecydowanie mniej kaloryczny. Bardzo polecam wypróbować.
Składniki (2 placki):
- ok. 250 g ziemniaków (4 średnie)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Gulasz drobiowy:
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Surówka Colesław
- 1/3 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 2 średnie ogórki konserwowe
Sos:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu light
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Gulasz: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem - podsmażyć na oliwie lub oleju. Gdy kurczak się usmaży zalać wodą tak by mięso było przykryte, dodać przyprawę do kurczaka lub inne ulubione i dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut. Na koniec zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Placki: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić na kilka minut, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, znów chwilę odczekać i odcisnąć płyn. Dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać sporej wielkości placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Gdy placki się zarumienią przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez około 3 minuty.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać sporej wielkości placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Gdy placki się zarumienią przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez około 3 minuty.
Surówka: Kapustę cieniutko poszatkować, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz ogórki. Doprawi solą i pieprzem, wymieszać.
Sos: W miseczce wymieszać majonez, jogurt, oliwę, sok z cytryny, dodać do surówki i wymieszać.
bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! ;)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł.
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda!!!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie smacznie! :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNapewno pyszne i mniej kaloryczne danie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie danie, ale rzadko sami robimy. Najczęściej w restauracji zamawiamy, jeśli do takowej się wybierzemy :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Bardzo często takie placki ziemniaczane właśnie robię z gulaszem, tyle że ja dodaję do gulaszu jeszcze nieco papryki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane, taka wersja pieczona to świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week-end!
Super taki gulasz❤
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane!😍
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńAleż pyszny wpis :) Uwielbiam placki ziemniaczane, to moja miłość :) Mogłabym jeść je codziennie ^^
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wow! So yum! You got me hungry!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Ale apetyczny obiadek! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiad, dzięki za pomysł! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz placki w piekarniku i były całkiem smaczne.
OdpowiedzUsuń