Domowe ciastka owsiane to jeden z najlepszych pomysłów na słodką i prostą przekąskę. Dziś zapraszam na takie mocno orzechowe z dodatkiem czekolady. Idealnie chrupiące i kruche. Do ich zrobienia wykorzystałam zwykłe masło 82 % oraz dodałam też masło orzechowe crunchy, przez co nie mają one "maślanego" smaku, za którym osobiście nie przepadam. Ciastka można też zrobić w wersji bezglutenowej, używając płatków owsianych bez glutenu. Ja swoje dodatkowo zmieliłam przez chwilę w blenderze, żeby były drobniejsze, ale dobrze sprawdziłyby się tu też płatki owsiane błyskawiczne.
Składniki (ok. 20 sztuk):
*składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 100 g masła
- 4 łyżki masła orzechowego crunchy
- 7 łyżek erytytolu/cukru
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki ryżowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g pokrojonej gorzkiej czekolady
- 2 garści posiekanych orzechów (u mnie ziemne i włoskie)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło ubić z erytytolem na jasną masę. Dodać masło orzechowe oraz jajko i jeszcze chwilę ubijać do połączenia się składników. Wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, czekolad i orzechy i zagnieść na ciasto (masa powinna być plastyczna i nie kleić się do dłoni, gdyby była zbyt klejąca dosypać mąki). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na papierze do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Piec przez około 13 minut w 180 stopniach.
Kocham takie ciasteczka, a te wyglądają tak apetycznie, że chyba będę musiała takie upiec:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczki to ja rozumiem :) Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie ciastka skoro są fit ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chrupać takie ciacha!
OdpowiedzUsuńA można wersję bez orzechów bo jestem na nie uczulona? :)
OdpowiedzUsuńOgólnie ciasteczka prezentują się pysznie :)
Możnie nie dodawać masła orzechowego ani orzechów i zrobić z samą czekoladą :)
UsuńO to jest to! :) cieszę się, że tak można :) bo przepis super :)
UsuńPrzepis idealny dla mnie . Uwielbiam fit słodycze
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka, mam do wykorzystanie masło orzechowe
OdpowiedzUsuńPysznie, pochrupałabym takie ciasteczka z apetytem :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka
OdpowiedzUsuńSuper przepis a ciasteczka wyglądaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZnowu same pyszności... :)
OdpowiedzUsuńMniam, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne. I choć robi się je bardzo szybko, jeszcze szybciej znikają :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńOmatko, ale zrobiłaś mi na to ochotę. ♥️
OdpowiedzUsuńAle fajne ciasteczka :) Lubię domowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam takie ciasteczka z chęcią bym spróbowala!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Takie domowe ciasteczka są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOMG this recipe looks amazing darling
OdpowiedzUsuńidealne do kawki albo herbatki :) Mniam. Muszę w końcu upiec jakieś ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj, są przepyszne!
OdpowiedzUsuń