Przyprawa curry należy do moich ulubionych, bardzo często wykorzystuje ją w kuchni. Kurczaka właśnie najbardziej lubię z jej dodatkiem. Takie curry to jedno z najprostszych i najlepszych dań, zwłaszcza jesienią i zimą. Kremowy sos i rozgrzewająca przyprawa curry idealnie do siebie pasują, do tego ryż basmati oraz warzywa i obiad z głowy. To danie zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto nie lubi zbyt długo stać w kuchni lub po prostu nie ma czasu. Wiadomo, że lepiej by było użyć świeżych warzyw, ale takie z mrożonki od czasu do czasu też nam na pewno nie zaszkodzą, zwłaszcza w zimie, kiedy nie jest łatwo znaleźć ładne, świeże warzywa. Jeśli jesteście fanem curry i azjatyckich smaków to zdecydowanie polecam takie żółte szybkie curry.
Składniki (2 porcje):
Wykonanie:
Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać przyprawę curry oraz łyżeczkę oliwy i odstawić do lodówki na około 30 minut. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oliwę, dodać czosnek i podsmażyć przez około 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i smażyć wszystko jeszcze ok. 3-4 minuty. Wsypać warzywa i smażyć około 5 minut, następnie wlać mleko kokosowe oraz dodać kurkumę, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 8 minut, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ulubionym ryżem.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ok. 200 ml mleka kokosowego
- opakowanie mieszanki warzyw orientalnych lub po azjatycku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać przyprawę curry oraz łyżeczkę oliwy i odstawić do lodówki na około 30 minut. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oliwę, dodać czosnek i podsmażyć przez około 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i smażyć wszystko jeszcze ok. 3-4 minuty. Wsypać warzywa i smażyć około 5 minut, następnie wlać mleko kokosowe oraz dodać kurkumę, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 8 minut, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ulubionym ryżem.
Sama często robię taki obiadek. Masz rację, to najszybsza i najsmaczniejsza opcja :)
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Oh super good recipe
OdpowiedzUsuńJa też często przyrządzam kurczaka z curry i warzywami :) Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Bardzo lubimy takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry . Zrobię sobie tylko bez kurczaka a z tofu .
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań, choć groszku nigdy nie dodawałam...
OdpowiedzUsuńsmacznie i oszczędnie czyli super!
OdpowiedzUsuńCurry e muito bom mesmo da até uma corzinha no alimento 🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńhttps://estilopropriobysir.com/produtos-estilo-proprio-by-sir/
ależ ja lubię curry!
OdpowiedzUsuńIdealne danie na obiad 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka z curry, pychotka taki obiadek <3
OdpowiedzUsuńJa też lubię przy przyprawę curry :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie! :)
Już dawno nie jadłam nic podobnego. Z chęcią bym wszamała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Lubię curry :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki ryż z kurczakiem curry i warzywami, przepychota :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Ryż z kurczakiem, prosto, szybko i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAż się głodny robię :D
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie, też uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńTak, tak, tak zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurczaka w takim wydaniu. Z ryżem smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńLubię używać curry w kuchni! :)
OdpowiedzUsuńNa czas ciąży zrezygnowałam z kurkumy choć nie ukrywam, że brakuje mi tego orientalnego posmaku w chińskich daniach.
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam kurczaka w curry :) Aż mi slinka leci :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych dań - szybko się robi i świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń