Dziś mam propozycje na świetną przekąskę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Takie łódeczki można również podać jako dodatek do czerwonego barszczu. Robi się je bardzo szybko, a jeśli użyjemy ciasta francuskiego light będą one też nieco fit.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light)
- 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży
- 250 g mrożonego szpinaku
- 120 g sera feta
- 2 płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Świeży umyć i osuszyć.Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka, dodać przyprawę do kurczaka i smażyć do zarumienienia, około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać szpinak i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przełożyć do miski, dodać ser feta i wymieszać za pomocą widelca do otrzymania farszu.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każde nakładać po ok. 1 łyżce farszu i skleić boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskim. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia).
no wyglądają przepysznie :) chętnie zrobię w weekend
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki, a łódeczki wyglądają super apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się przepysznie :D Chętnie bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
idealna przekąska!
OdpowiedzUsuńGenialny 😋
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Muszą być pyszne;) uwielbiam tego typu dania;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Kiedy już będę mogła podjadać gluten to przyrządzę takie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :) Lubie przekąski z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i efektowna przekąska :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie szpinaku i sera fety. Często takie połączenie jest farszem do naleśników albo dodaję je do makaronu - przepychota :D Z ciastem francuskim również jadłam, chociaż bez kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńIdealne na domówkę :D
OdpowiedzUsuńale super !!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :D super wersja na małe odwiedziny znajomych
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Świetnie by smakowały z barszczem czerwonym
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną przekąskę :)
OdpowiedzUsuńThis looks delish! I need to try this.
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
ale pyszne !!!
OdpowiedzUsuńLubię takie robić ❤
OdpowiedzUsuńFantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki
OdpowiedzUsuńO rany jak to pysznie wygląda- musze koniecznie spróbować to zrobic :-)
OdpowiedzUsuń