czwartek, 25 listopada 2021

Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Przekąski na imprezy

Dziś mam propozycje na świetną przekąskę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Takie łódeczki można również podać jako dodatek do czerwonego barszczu. Robi się je bardzo szybko, a jeśli użyjemy ciasta francuskiego light będą one też nieco fit.  

Składniki (ok. 15-17 sztuk):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light)
  • 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 120 g sera feta
  • 2 płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Świeży umyć i osuszyć.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka, dodać przyprawę do kurczaka i smażyć do zarumienienia, około 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać szpinak i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przełożyć do miski, dodać ser feta i wymieszać za pomocą widelca do otrzymania farszu.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każde nakładać po ok. 1 łyżce farszu i skleić boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskim. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do zarumienienia).

Przekąski z ciasta francuskiego

Szpinak z serem feta

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem

21 komentarzy:

  1. no wyglądają przepysznie :) chętnie zrobię w weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie moje smaki, a łódeczki wyglądają super apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się przepysznie :D Chętnie bym spróbowała :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie!

    zofia-adam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być pyszne;) uwielbiam tego typu dania;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie! Kiedy już będę mogła podjadać gluten to przyrządzę takie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować :) Lubie przekąski z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna i efektowna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam połączenie szpinaku i sera fety. Często takie połączenie jest farszem do naleśników albo dodaję je do makaronu - przepychota :D Z ciastem francuskim również jadłam, chociaż bez kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie :D super wersja na małe odwiedziny znajomych
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie by smakowały z barszczem czerwonym

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na pyszną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks delish! I need to try this.
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  15. O rany jak to pysznie wygląda- musze koniecznie spróbować to zrobic :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...