czwartek, 12 sierpnia 2021

Pełnoziarniste muffinki z borówkami

Fit muffinki

Pyszne, szybkie w przygotowaniu muffinki z borówkami. Zrobione z mąki pszennej pełnoziarnistej bez cukru, są lekkie i puszyste. Idealne na przekąskę.


Składniki (około 12 muffinek):
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 300 g świeżych borówek
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Borówki umyć i osuszyć. Do miski wlać mleko, olej, wbić jajko, dodać wanilię oraz ksylitol i wymieszać do połączenia składników.
Do osobnej miski wrzucić mąkę, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać łyżką. Następnie przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać łyżką na jednolite ciasto.
Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Ciasto przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do około 2/3 wysokości
Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.

*szklanka o pojemności 250 ml

Muffinki z jagodami

Babeczki z jagodami

Zdrowe muffinki z owocami

23 komentarze:

  1. Na pewno pyszne, a do tego zdrowe:) wyglądają cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy muffinki z owocami wszelakimi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie ciasta czy babeczki z dodatkiem borówek :)
    Mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam, w ogóle zaniedbałam desery. Trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam muffinek. Muszę wykorzystać letnie owoce. Borówki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne maleństwa :) dawno nie piekłam muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zjadłabym takie muffinki :D Prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przebosko!!! Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam muffinki z borówkami. Kiedyś robiłąm bardzo często ale coś ostatnio się opuściłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie się prezentują. Uwielbiam babeczki i wszelakie "suche" ciasta. Ponadto mało kiedy udało mi zrobić owocowe muffiny bo zanim ciasto zrobiłam to już owoce praktycznie wyjedzone :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny, przepis, akurat mam w lodówce borówki, z którymi nie wiem co zrobić ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju babeczki. A z borówkami muszą być przepyszne :) Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakiego typu maki użyć? Raz orkiszowa raz pszenna pelnoziarnista jest napisana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie której z tych mąk użyjmy, można je też wymieszać w proporcjach pół na pół. W tym przepisie użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, do opisu wkradł się błąd, zaraz go poprawię :) Ale tak jak napisałam można użyć samej mąki orkiszowej lub tylko pszennej pełnoziarnistej lub pół na pół.

      Usuń
  14. Super przepis. Mojej rodzinie bardzo smakują. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...