Dziś mam propozycje na wspaniały, lekki torcik sernikowy z malinami i galaretką.
Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, biszkopt jest bezglutenowy, ale można również użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze.
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa)
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
Masa:
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i zostawić do przestudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Masa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
Twaróg zblendować z jogurtami i ksylitolem. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Masę serową wylać na na biszkoptowy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Wyjąć sernik z lodówki, na wierzch położyć maliny. Następnie zalać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- 250 g chudego twarogu
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki ksylitolu
Dodatkowo:
- ok 250 g malin
- 2 galaretki malinowe
Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i zostawić do przestudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Masa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
Twaróg zblendować z jogurtami i ksylitolem. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Masę serową wylać na na biszkoptowy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Wyjąć sernik z lodówki, na wierzch położyć maliny. Następnie zalać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Obłedne Mniam
OdpowiedzUsuńpycha ;D
OdpowiedzUsuńCudowny torcik, ale bym zjadła :) mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńThis looks so tempting! Thanks for this amazing recipe!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Uwielbiam tego typu torciki! Idealny na lato. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtorcik rewelacja! maliny kocham!
OdpowiedzUsuńLatem to nasz ulubiony deser. Dość często robię taki torcik z owocami :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńPrzepysznie prezentuje się ten torcik :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Teraz, gdy sezon na maliny, taki torcik obowiązkowy :)
OdpowiedzUsuńDelikatny i zapewne pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Wspaniałe ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, idealne na letni wieczór :)
OdpowiedzUsuńPycha! Zjadłabym kilka kawałków takiego tortu :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze smakują i można je przygotowywać z różnymi owocami :)
OdpowiedzUsuńAle mi "smaka" zrobiłaś! Ciacho w sam raz na upalne dni.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!! Aż ślinka cieknie!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń