czwartek, 22 kwietnia 2021

Tarta z budyniem i brzoskwiniami

Tarta z budyniem

Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, nie łatwo jest wypatrzyć trochę słońca czy temperatury w okolicach 20 stopni, przynajmniej w moich okolicach. Żeby umilić i osłodzić sobie oczekiwanie na wiosnę (i lato) polecam taką pyszną słoneczną tartę z domowym budyniem i brzoskwiniami :) Można też oczywiście użyć gotowego budyniu, wtedy czas przygotowania będzie krótszy. Przepis na tę tartę znalazłam kiedyś w książce z przepisami z  Lidla, ale nieco go zmodyfikowałam. 

Składniki (forma o średnicy 26 cm):

Ciasto kruche:
  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
Domowy budyń:
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 4 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii (lub 1 łyżka cukru z wanilią)
Dodatkowo:
  • 300 g brzoskwiń (świeżych lub z puszki)

Wykonanie:

Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier/ksylitol oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę na tartę o średnicy ok. 26 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, następnie ponakłuwać widelcem.
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Budyń: Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej lub trzepaczki), aż masa się zagotuję i wyraźnie zgęstnieje. Budyń wylać na podpieczony spód, na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie (jeśli używamy brzoskwiń z puszki należy je najpierw osuszyć z nadmiaru soku). Piec w 170 stopniach C przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić.

Fit tarta

Tarta z kremem i owocami

Kruchy spód na tartę

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam brzoskwinie i chyba pokuszę się o wypróbowanie Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne to ciasto :) lubię bardzo wypieki z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, muszę zrobić taką tartę 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega, ale czemu o tej godzinie narobiłaś mi ochoty :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Zrobię sobie latem, gdy pojawią się polskie świeże brzoskwinie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym wsunął taką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda! Naprawdę!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, ale super wygląda! Chętnie bym spróbowała :)
    Buziaki, mój blog ♥

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...