Jeśli ktoś ma ochotę na bardzo szybkie, kruche ciasteczka to dziś mam propozycje na taką słodką przekąskę. Dodatkowo nie zawierają one glutenu oraz białego cukru. Świetnie sprawdzają się do kawy lub herbaty i robi się je dosłownie w 15 minut :) Do swoich ciasteczek dodałam łyżkę mąki kokosowej, ale można użyć tylko mąki ryżowej lub każdej innej, ale wtedy należy dodać jej nieco więcej (tak, żeby masa wyszła gęsta i ładnie formowała się w dłoniach).
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 5 kopiatych łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy)
- 2-3 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
Wykonanie:
Do miski wrzucić jajko, dodać masł0 orzechowe oraz ksylitol/cukier i wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mąki i wyrabiać aż powstanie jednolita masa. Za pomocą dłoni formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie spłaszczyć dłonią na kształt okrągłych ciastek. Piec w 170 stopniach C przez około 10-12 minut, do zarumienienia. Wyciągnąć i przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Na domowe ciasteczka zawsze jestem chętna:)
OdpowiedzUsuńi smaczne :D
OdpowiedzUsuńale pyszne!
OdpowiedzUsuńCzytając składniki wyobrażam sobie ich wspaniały smak.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, muszę takie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka, szczególnie dla osób, które ograniczają spożycie pszenicy :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, kiedyś często robiłam ciasteczka na maśle orzechowym :)
OdpowiedzUsuńprzyjemnie schrupać :)
OdpowiedzUsuń