środa, 20 stycznia 2021

Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży

Bułeczki twarogowe

Proste bułeczki twarogowe, bez drożdży, bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie lub sycącą przekąskę. Bułeczki nie zawierają białego cukru, zrobione są z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Bułeczki można przygotować bez żadnych dodatków i posypać np. cukrem pudrem (wtedy będą wyglądały jak pączki :) albo urozmaicić je o inne ulubione dodatki np. orzechy czy rodzynki.

Składniki (10 bułeczek):
  • 250 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem, dodać twaróg oraz ksylitol i za pomocą blendera ręcznego zmiksować na gładką i jednolitą masę. Następnie wlać olej, dodać połowę przygotowanej mąki i wymieszać, wsypać resztę mąki, kawałki czekolady i wszystko dokładnie wyrabiać za pomocą rąk. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować wałek. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej części uformować ręką kulkę. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 180°C.

Fit bułeczki

Fit bułki twarogowe

12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...