sobota, 19 grudnia 2020

Piernikowa wuzetka z kremem kokosowym

Wuzetka

Dzisiaj propozycja w sam raz na świąteczny stół - przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika. 
Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja z kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :)

Składniki (forma 25 x 21 cm):

Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki ksylitolu 
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • szczypta soli 
Krem:
  • 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light)
  • 300 g serka mascarpone 
  • 7 łyżek ksylitolu 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki) 
  • 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych  (u mnie powiła śliwkowe z nutą piernikową Łowicz)

Wykonanie:

Ciasto: Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać po łyżce ksylitolu cały czas ubijając aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie zmiksować. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodawać suche składniki i delikatnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części* (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu). Blat ciasta, który będzie na spodzie posmarować powidłami śliwkowymi.
Krem:  Śmietankę kokosową, mascarpone i ksylitol umieścić w naczyniu i ubijać przez kilka minut mikserem na gęstą i puszystą masę. Następnie wyłożyć na upieczone ciasto (pozostawiając około 3/4 szklanki masy na dekoracje) i przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Polewa: W małym rondelku podgrzewać mleko, kiedy zacznie bulgotać dodać drobno posiekaną czekoladę, intensywnie mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. Polać po wierzchu i zostawić na około 15 minut do stężenia polewy.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem udekorować pozostałym kremem.

*Biszkopt można upiec na dwa razy, lub w oddzielnych formach, dzieląc przygotowaną masę na pół.


Piernikowa wuzetka

Ciasto na święta

Wuzetka o smaku piernika

17 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam wszystko co z kokosem, więc idealna dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie ^^ narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsza klasa :)

    Spokojnyc, ciepłych i radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :)
    PS. Dodaję Twój blog do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alw musi pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow yummy cake!!! :))
    Hi, would you like to follow each other?
    fiftyshadesfashion.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa wersja. Uwielbiam klasyczną wuzetkę, ale ta musi być jeszcze pyszniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja mam teraz ślinotok do pasa i jeszcze dalej:D cudownie to wygląda :) obserwują z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O kurczę ale mi narobiłaś smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciastko wygląda turbo pysznie! 😍

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...