Dzisiaj propozycja w sam raz na świąteczny stół - przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika.
Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja z kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :)
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
Krem:
Dodatkowo:
Wykonanie:
- 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light)
- 300 g serka mascarpone
- 7 łyżek ksylitolu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
- 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (u mnie powiła śliwkowe z nutą piernikową Łowicz)
Wykonanie:
Ciasto: Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać po łyżce ksylitolu cały czas ubijając aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie zmiksować. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodawać suche składniki i delikatnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części* (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu). Blat ciasta, który będzie na spodzie posmarować powidłami śliwkowymi.
Krem: Śmietankę kokosową, mascarpone i ksylitol umieścić w naczyniu i ubijać przez kilka minut mikserem na gęstą i puszystą masę. Następnie wyłożyć na upieczone ciasto (pozostawiając około 3/4 szklanki masy na dekoracje) i przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Polewa: W małym rondelku podgrzewać mleko, kiedy zacznie bulgotać dodać drobno posiekaną czekoladę, intensywnie mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. Polać po wierzchu i zostawić na około 15 minut do stężenia polewy.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem udekorować pozostałym kremem.
Ja uwielbiam wszystko co z kokosem, więc idealna dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńpyszności ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ^^ narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńPierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńSpokojnyc, ciepłych i radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny <3
Dziękuję :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPS. Dodaję Twój blog do obserwowanych :)
Smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńAlw musi pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńOh so yummy recipe
OdpowiedzUsuńxx
wow yummy cake!!! :))
OdpowiedzUsuńHi, would you like to follow each other?
fiftyshadesfashion.com
Bardzo ciekawa wersja. Uwielbiam klasyczną wuzetkę, ale ta musi być jeszcze pyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńCudna!
OdpowiedzUsuńja mam teraz ślinotok do pasa i jeszcze dalej:D cudownie to wygląda :) obserwują z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)
OdpowiedzUsuńO kurczę ale mi narobiłaś smaka ;)
OdpowiedzUsuńWyszła mega ❤
OdpowiedzUsuńCiastko wygląda turbo pysznie! 😍
OdpowiedzUsuń