piątek, 11 września 2020

Najprostszy chlebek bananowy

 Prosty chlebek bananowy

Dziś zapraszam na klasyczny, najprostszy słodki chlebek bananowy, bez żadnych dodatków, przyprawiony jedynie odrobiną cynamonu. Clebek jest mięciutki, wilgotny, idealny na przekąskę, ale również na śniadanie, najlepiej z dodatkiem masła orzecowego lub dżemu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe. Ten chlebek taka najbardziej klasyczna i prosta wersja, jeśli chcemy możemy dodać do niego dowolne ulubione dodatki w postaci owoców, przypraw i orzechów, czy czekolady. 

Składniki:
  • 3 lub 4 dojrzałe rozgniecione banany
  • 75 g oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz cynamon i wymieszać. W dużym naczyniu wymieszać olej, jajko oraz rozgniecione widelcem banany. Dodać ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i solą. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem lub masłem. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie. 

Ciasto bananowe

Dietetyczne ciasto

Chleb bananowy

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebek bananowy ale już tak dawno go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia co jakiś czas robimy babkę bananową i ją uwielbiam, wiec chlebek pewnie też byłby równie pyszny :D

    zofia-adam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. I think it's yummy! Thank you very much for the recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zapach upieczonego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek bananowy i masło orzechowe?? Lepiej być nie może!! Kocham to połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...