Dziś zapraszam na klasyczny, najprostszy słodki chlebek bananowy, bez żadnych dodatków, przyprawiony jedynie odrobiną cynamonu. Clebek jest mięciutki, wilgotny, idealny na przekąskę, ale również na śniadanie, najlepiej z dodatkiem masła orzecowego lub dżemu. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga miksera, wystarczy wszystko wymieszać łyżką i gotowe. Ten chlebek taka najbardziej klasyczna i prosta wersja, jeśli chcemy możemy dodać do niego dowolne ulubione dodatki w postaci owoców, przypraw i orzechów, czy czekolady.
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe rozgniecione banany
- 75 g oleju roślinnego
- 1/2 szklanki ksylitolu (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli oraz cynamon i wymieszać. W dużym naczyniu wymieszać olej, jajko oraz rozgniecione widelcem banany. Dodać ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i solą. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem lub masłem. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
Uwielbiam chlebek bananowy ale już tak dawno go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia co jakiś czas robimy babkę bananową i ją uwielbiam, wiec chlebek pewnie też byłby równie pyszny :D
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Prosty a jaki smaczny!
OdpowiedzUsuńI think it's yummy! Thank you very much for the recipe )))
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach upieczonego:)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy i masło orzechowe?? Lepiej być nie może!! Kocham to połączenie!
OdpowiedzUsuń