czwartek, 24 września 2020

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe

Połączenie wiśni i czekolady nie może się nie udać, więc dziś zapraszam na takie pyszne muffinki. Do ich wykonania nie potrzebujemy miksera, więc robi się je bardzo szybko. Ciasto wykonałam z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru użyłam ksylitolu. Muffinki wyszły mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe :) 


Składniki (ok 12 sztuk):
  • 400 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Wiśnie wydrylować. Mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić.
W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy.
Odstawić z ognia, wlać mleko i dodać jajka, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać.
Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać (delikatnie łyżką, do połączenia się składników w jednolite ciasto).
Dodać wiśnie i delikatnie wyłożyć. Nałożyć ciasto do papilotek (pozostawić 1/2 cm wolnego miejsca od góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.

Muffinki z owocami

Czekoladowe muffinki z wiśniami

6 komentarzy:

  1. Pyszności i do tego bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielbicielką połączenia czekolady i wiśni, więc te muffinki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie połączenie smaków. Uwielbiam wiśnie w towarzystwie czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham wiśnie i czekoladę, więc te muffiny na pewno przypadną mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...