Dawno już nie było przepisu na pieczony sernik, więc zapraszam na taki pyszny, kremowy serniczek na kruchym spodzie z wiśniami i złocistą kruszonką. Idealny na każdą okazję jak i bez okazji :)
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu
- 180 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa serowa:
- 700 g sera twarogowego
- 120 g serka waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
Wykonanie:
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C.
Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C.
Masa serowa: Ser przełożyć do miski, dodać serek waniliowym oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać jajko ciągle miksując. Na koniec wsypać budyń i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć wiśnie, następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 170 stopniach przez około 40-45 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Ale wyglada przesmakowicie :) sernik tonkoje ulubione ciasto o Twoim z pewnością bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki sernik ;)
OdpowiedzUsuńaż nabrałam ochoty na sernik ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Idealne ciacho na weekend! :)
OdpowiedzUsuń