Dziś bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i po prostu pyszne ciasto jogurtowe. To ciasto naprawdę samo się robi, wystarczy kilka składników, jedna miska, łyżka i ulubione dodaki np. w postaci owoców. Dobrze sprawdzą się i świeże i mrożone. Ciasto można tez przygotować bez żadnych dodatków albo np. polać roztopioną czekoladą. To chyba jeden z najpopularniejszych przepisów na ciasto jogurtowe, w Internecie można znaleźć kilka wersji,. Ja skorzystałam z przepis ze strony Kwestia Smaku, ale nieco pozmieniałam składniki i proporcje. Cukier zastąpiłam erytrytolem i dałam go nieco mniej. Dodałam też mrożonych malin, które świetnie tutaj pasowały. Ciasto najlepiej robić w małej tortownicy (średnica 24 cm), ja robiłam w bardzo małej kwadratowej foremce, więc jeśli chce się większą porcje to polecam podwoić ilość składników.
Składniki (forma 21 x 21 cm):
- 1 (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 kubeczka erytrytolu/ksylitolu/cukru
- 3 jajka
- 3/4 kubeczka oleju roślinnego
- ok. 200 g malin (użyłam mrożonych)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Do miski przełożyć jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać erytrytol/ksylitol i dokładnie wymieszać.
Do miski z jogurtem dodać jajka i olej, wymieszać. Przelać do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto wyłożyć do małej formy lub tortownicy, na wierzch położyć maliny. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Idealne kiedy przychodzi ochota na ciasto ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno je wypróbuję w weekend majowy bo mam całą puszkę owoców w zalewie :)
OdpowiedzUsuńco to za waga kubeczek?
OdpowiedzUsuńPo jogurcie, najlepiej takim 180 g
Usuńwygląda bardzo apetycznie i delikatnie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na szybkie i pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, wyszło fantastycznie, smakowało wszystkim, super przepis, mam zrobić jeszcze raz :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń