Dziś pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na weekend, ale też na każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka (link). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej oraz pełnoziarnistej, a zamiast cukru ksylitolu. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mrożonych malin oraz porzeczek, ale sprawdzą się też inne owoce np. borówki lub wiśnie, zarówno świeże jak i mrożone. Ser doskonale uzupełnia smak ciasta i przez to, że nie ma go bardzo dużo nie dominuje w cieście, a kruszonka po prostu wieńczy całość :)
Składniki (forma 25 x 21 cm):
Ciasto:
- 140g mąki orkiszowej
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki ksylitolu
- 150g schłodzonego masła
- 1 jajko
Warstwa serowa:
- 250g serka mascarpone
- 250g chudego twarogu
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 jajka
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 500g owoców (u mnie maliny i porzeczki)
Kruszonka:
- 4 łyżki ksylitolu
- 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 110g mąki pełnoziarnistej
- 50g płatków migdałowych
Wykonanie:
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, przełożyć do blaszki, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut.
Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę (płatki migdałowe można trochę pokruszyć) i rękoma zagnieść kruszonkę
Krem: Do dużej miski przełożyć twaróg i oba sery, dodać ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać, na wierzch wyłożyć owoce i wszystko posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C (góra – dół) przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Fit czy nie fit... wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńLonna pogodnych i radosnych Świąt :*
mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńSmakowite, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie fit ciacha☺
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda kochana :-)
OdpowiedzUsuńWOW! Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam! Obserwuję i Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciasto! Nie jestem jednak przekonana do ksylitolu, czy nie zmienia smaku potrawy?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie nie, choć ja już jestem przyzywczajona do ciast na bazie ksylitolu :) Jeśli lubi bardziej słodkie wypieki to pewnie trzeba go dodać nieco więcej niż w przepisie :)
UsuńMożna użyć mrożonych owoców??
OdpowiedzUsuńMożna :) Do tego ciasta użyłam właśnie mrożonych owoców ;)
Usuń