sobota, 18 kwietnia 2020

Czekoladowe owsiane muffinki z orzechami laskowymi

Muffinki czekoladowe z orzechami

Żeby niec odetchnąć od świątecznych wypieków dziś zapraszam na bardzo proste, pożywne muffinki owsiane w wersji czekoladowej z chrupiącymi orzechami, bez cukru i z niewielką ilością tłuszczu. Słodkości dodają banany, które sprawiają również że konsystencja jest lekko wilgotna i miękka. Jeśli ktoś lubi jeszcze bardziej czekoladowe wypieki to do środka można dodać posiekaną czekoladę. Muffinki są bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na przekąskę lub śniadanie :)

Składniki (ok.10 muffinek):
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Banany rozgnieść, przełożyć do miski, dodać, jajko, ksylitol, mleko roślinne oraz olej i  zmiksować lub wymieszać. Do osobnej miski wsypać mąkę owsianą, dodać sól, kakao oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. Następnie przesypać do mokrych składników i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto nakładać do foremek na muffinki (do około 2/3 wysokości), na wierzch posypać orzechy laskowe i piec przez około 25 minut.

Muffinki bananowe

Fit muffinki bananowe

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...