Pyszne, lekkie ciasto, idealne na wiosenny deserek. To ciasto znane jest także pod nazwą "Truskawkowe pole". Ciasto na spodzie wykonane jest tak samo jak to które przygotowuje się do "Leśnego mchu", z dodatkiem szpinaku który nadaje wspaniałego zielonego koloru. Użyłam nieco lżejszych i zdrowszych składników, dzięki czemu kawałek takiego ciasta nie jest bardo kaloryczny. Mus truskawkowy jest delikatny, o lekko piankowej konsystencji, pięknie komponuje się z zielonym ciastem i oczywiście smakuje przepysznie :)
Składniki (forma 21 x 21 cm):
Ciasto szpinakowe:
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego
- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200 g serka mascarpone
Wykonanie:
Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Z ciasta odkroić wierzch i wyrównać.
Mus: Truskawki wrzucić do garnuszka razem z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się ksylitolu, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia - puree powinno postać płynne, może delikatnie zgęstnieć.
W misce umieścić śmietanką z mleka kokosowego, dodać mascarpone i zmiksować na puszystą masę. Dodać puree z truskawek i delikatnie wymieszać.
Mus truskawkowy przelać na wystudzony spód szpinakowy, wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Takie musi w ciastach lubi moja siostra :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciasto, piękne kolory :)
OdpowiedzUsuń