Bułeczki cynamonowe, czy inaczej cinnamon rolls to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Postarałam się przygotować swoją wersję tego wypieku, jednak nie jest to przepis dietetyczny czy fit. W przepisie nie mogło zabraknąć maślano-cynamonowego nadzienia, jednak żeby było troszkę zdrowiej to zamiast cukru jest ksylitol :) Ciasto wykonane jest z mąki orkiszowej oraz pszennej pełnoziarnistej a krowie mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym. Takie bułeczki to idealny dodatek do kawy lub gorącej czekolady. Najlepiej smakują po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe :)
Składniki (ok.20-25 średniej wielkości bułeczek):
Ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka (u mnie kokosowe)
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 6 łyżek cukru brązowego
- 125 g roztopionego masła
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki ksylitolu
- kilka łyżeczek cynamonu
- jajko do posmarowania
Przygotować rozczyn: Do garnuszka rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozczyn i wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Zgrabne wyszłt :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego dobrego :)
jak ja lubię takie bułeczki!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie. Jadłam kiedyś podobne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie cynamonowe ślimaczki, już podczas pieczenia w całej kuchni rozchodzi się piękny zapach :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjadła bym do kubka mleka.
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam cynamonowe wypieki zimą:)
OdpowiedzUsuń