Dziś przepis na pyszne, puszyste naleśniki z mąki pełnoziarnistej, idealne na śniadanie. Można je podać z ulubionymi nadzieniem i dodatkami. Ja zdecydowałam się na domową fit nutelle zrobioną z orzeszków ziemnych, daktyli oraz kakao. Część kremu wymieszałam też z chudym twarogiem i tak powstał równie pyszny czekoladowy twarożek :) Naleśniki zrobiłam z mleka kokosowego a zamiast cukru użyłam erytrytolu i smażyłam je na dobrze rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem kokosowym. Bardzo polecam.
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 szklanka mleka (u mnie kokosowe)
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
Do podania: Fit nutella - przepis znajdziecie klikając w link
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i erytrytol. Zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej np. olejem kokosowym. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Podawać z ulubionymi nadzieniem.
pyszności, w sam raz na kolację:)
OdpowiedzUsuńAleż one wygladają :D
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńwyglądają, że ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, a jak jeszcze zdrowsze i mniej kaloryczne, to dodatkowy plus :)
OdpowiedzUsuń