sobota, 12 października 2019

Proste ciasto dyniowe ze śliwkami i orzechami

Łatwe ciasto z dynią

Dziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie idealne do kawki w słoneczny jesienny weekend.


Składniki (forma 25 x 21 cm)::
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu lub brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 10  śliwek

Wykonanie:

W misce umieścić puree z dyni, dodać ksylitol, jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Na wierzch położyć przekrojone na pół śliwki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
Piec w 180° C przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z owocami

Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto z owocami

11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, smak jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kiedy we wrześniu po raz pierwszy spróbowałam dyni pokochałam i jem praktycznie codziennie ale na wytrawnie. Ciasto również musi być pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, ciasto dyniowe i śliwki to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ma piękny kolor , chętnie go zrobię 🎃🎃🎃

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie tradycyjnego cista dyniowego z sezonem na śliwki i do tego te orzechy :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj! Na jaką wielkość blaszki ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. coś jest nie tak... dodając cynamon i przyprawę do piernika, ciasto nie będzie jasne - jak na zdjęciu, to raz. Po dwa , jeśli mąkę zmieszamy z dynią to wyjdzie coś zupełnie innego niż to , co przedstawia zdjęcie - na zdjęciu wygląda to na ciasto proszkowe/jogurtowe ze śliwką. Gdzie tam pomarańczowa dynia ??
    Nie mniej skusiłam się i zrobiłam , poza tym , że nie urosło, smakowo jest dobre, to zupełnie ciasta ze zdjęcia nie przypomina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do cynamonu to muszę się zgodzić - do przepisu wkradł mi się błąd, bo powinna być 1 łyżeczka,a nie łyżka (już to poprawiłam). Jednak reszta składników zostaje bez zmian, co do koloru to może wpływ mieć rodzaj dyni - moje puree było naprawdę intensywnie pomarańczowe, dodatkowo mąka której użyłam również nie była bardzo ciemna (można następnym razem spróbować pominąć przyprawy i użyć jakiejś jaśniejszej mąki). Pewnie kolor jest też kwestią zdjęcia/oświetlenia ;)
      Cieszę się, że pomimo tego ciasto jednak smakowało :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...