Dziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie idealne do kawki w słoneczny jesienny weekend.
Składniki (forma 25 x 21 cm)::
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu lub brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 10 śliwek
Wykonanie:
W misce umieścić puree z dyni, dodać ksylitol, jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wlać do formy i wyrównać. Na wierzch położyć przekrojone na pół śliwki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
Piec w 180° C przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).
Piec w 180° C przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).
wygląda bardzo apetycznie, smak jesieni:)
OdpowiedzUsuńOd kiedy we wrześniu po raz pierwszy spróbowałam dyni pokochałam i jem praktycznie codziennie ale na wytrawnie. Ciasto również musi być pycha ;)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wilgotne. Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSuper, ciasto dyniowe i śliwki to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńCiasto ma piękny kolor , chętnie go zrobię 🎃🎃🎃
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie tradycyjnego cista dyniowego z sezonem na śliwki i do tego te orzechy :) pycha!
OdpowiedzUsuńWitaj! Na jaką wielkość blaszki ten przepis?
OdpowiedzUsuńWitam, 24 x 24 cm.
Usuńcoś jest nie tak... dodając cynamon i przyprawę do piernika, ciasto nie będzie jasne - jak na zdjęciu, to raz. Po dwa , jeśli mąkę zmieszamy z dynią to wyjdzie coś zupełnie innego niż to , co przedstawia zdjęcie - na zdjęciu wygląda to na ciasto proszkowe/jogurtowe ze śliwką. Gdzie tam pomarańczowa dynia ??
OdpowiedzUsuńNie mniej skusiłam się i zrobiłam , poza tym , że nie urosło, smakowo jest dobre, to zupełnie ciasta ze zdjęcia nie przypomina.
Co do cynamonu to muszę się zgodzić - do przepisu wkradł mi się błąd, bo powinna być 1 łyżeczka,a nie łyżka (już to poprawiłam). Jednak reszta składników zostaje bez zmian, co do koloru to może wpływ mieć rodzaj dyni - moje puree było naprawdę intensywnie pomarańczowe, dodatkowo mąka której użyłam również nie była bardzo ciemna (można następnym razem spróbować pominąć przyprawy i użyć jakiejś jaśniejszej mąki). Pewnie kolor jest też kwestią zdjęcia/oświetlenia ;)
UsuńCieszę się, że pomimo tego ciasto jednak smakowało :) Pozdrawiam.