Dziś przepis na bardzo proste, szybkie do wykonania fit ciasto z jabłkami i kruszonką. Takie ciasto w jesiennych klimatach, z aromatycznym przyprawami, z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i dużej ilości tłuszczu. Kruszonkę można pominąć w tym przepisie, ale zdecydowanie polecam dodać orzechy włoskie. Ciasto robiłam w bardzo małej formie, więc zdecydowanie polecam podwoić ilość składników jeśli chcemy przygotować go w większej ilości. Takie ciasto jest idealne na deser, ale także np. na śniadanie. Polecam je zwłaszcza podane z masłem orzechowym, jak widać na ostatnim zdjęciu :)
Składniki (forma 18 x 18 cm):
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g ksylitolu/erytrytolu
- 2 duże jajka
- 200 ml mleka roślinnego
- 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
- 30 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 5 łyżek mąki owsianej
- garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki.
Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki i rękoma zagnieść kruszonkę.
Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć jabłka i wszystko posypać kruszonką. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki.
Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki i rękoma zagnieść kruszonkę.
Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć jabłka i wszystko posypać kruszonką. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wspaniały pomysł na ciasto. Chętnie zjadła bym z masłem orzechowym.
OdpowiedzUsuńCiasto nie musi być fit. Ciasto ma smakować i osładzać a Twoje z pewnością jest smaczne i osładza a przy okazji to świetny pomysł na ciacho :D
OdpowiedzUsuń¡¡Hola Lonna!! Ne encantan los pasteles con manzana, son uno de mis preferidos. Me ha gustado tu aportación, con ese crumble por encima, dando una textura diferente y rica. Gracias por quedarte como seguidora de mi blog, con mucho gusto, yo me quedo como seguidora del tuyo. Besitos.
OdpowiedzUsuńJestem w szoku jak ładnie, pysznie i zdrowo można przygotować ciasto! Ciasto kojarzy mi się z taką słodyczą. A Ty przełamujesz schematy i pokazujesz, że może być dobrze jak i zdrowo jednocześnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę kiedyś spróbować zrobić takie ciasto dla mojego narzeczonego, który chodzi na siłownię, a lubi też dobrze pojeść ;)
Pozdrawiam cieplutko.
o tej porze roku kocham ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:**
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, chętnie bym się skusiła na kawałek :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i proste, takie to ja lubię i do tego mało kalorii
OdpowiedzUsuńdokładnie tak bardzo prosty przepis :) prawie jak szarlotka
UsuńSezon na jabłka pełną parą, już tyle tych przepisów znalazłam że nie wiem co wybrać.
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł :)
OdpowiedzUsuń