Dziś mam dla was kolejny przepis na przepyszne muffinki z dodatkiem puree z dyni . Tym razem w połączeniu z kremowym nadzieniem serowym. Muffinki są bardzo sycące, proste do zrobienia, nie zawierają cukru, ani żadnych ulepszaczy Doskonałe na deser czy przekąskę. Świetnie sprawdzą się też na każdej imprezie.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g puree z dyni
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 szklaki mleka (może być roślinne)
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 200 g chudego lub półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 80 g serka waniliowego (np. Bakoma)
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki budyniu waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto: Do miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, olej kokosowy, ksylitol oraz mleko i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie napełnić foremki na muffinki mniej więcej do połowy wysokości.
Nadzienie serowe: Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, serek waniliowy oraz ksylitol i miksować przez chwilę. Następnie wsypać budyń i jeszcze przez chwilę miksować, do dokładnego połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na ciasto dyniowe, następnie wylewać resztę ciasta, dokładnie przykrywając nadzienie.
Całość piec przez 30-35 minut.
oooch! bardzo lubię nadziewane muffinki! a to jesienne połączenie mnie totalnie kupuje! :D
OdpowiedzUsuńDynia moja jesienna miłość... z klafiorem :D
OdpowiedzUsuńco za pyszności:)
OdpowiedzUsuńOh great recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Pysznie wyglądają ❤💙💚💛
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki a takie dyniowe to prawdziwe jesienne pychotki:)
OdpowiedzUsuńgenialny przepis :)
OdpowiedzUsuń