sobota, 19 października 2019

Muffinki dyniowe z serowym nadzieniem

Fit muffinki

Dziś mam dla was kolejny przepis na przepyszne muffinki z dodatkiem puree z dyni . Tym razem w połączeniu z kremowym nadzieniem serowym. Muffinki są bardzo sycące, proste do zrobienia, nie zawierają cukru, ani żadnych ulepszaczy Doskonałe na deser czy przekąskę. Świetnie sprawdzą się też na każdej imprezie.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklaki mleka (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
Nadzienie serowe:
  • 200 g chudego lub półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 80 g serka waniliowego (np. Bakoma)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki budyniu waniliowego

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto: Do miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, olej kokosowy, ksylitol oraz mleko i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie napełnić foremki na muffinki mniej więcej do połowy wysokości.
Nadzienie serowe: Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, serek waniliowy oraz ksylitol i miksować przez chwilę. Następnie wsypać budyń i jeszcze przez chwilę miksować, do dokładnego połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na ciasto dyniowe, następnie wylewać resztę ciasta, dokładnie przykrywając nadzienie.
Całość piec przez 30-35 minut.


Zdrowe muffinki dyniowe

Ciasto z dyni

Muffinki dyniowe z nadzieniem

Fit przekąska

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...