Dziś przepis na taki prosty, zdrowy i pyszny obiadek. Bardzo lubię sos pomidorowy i najczęściej przygotowuje takie dania gdzie mogę go połączyć z warzywami, makaronem, kaszą lub ryżem. W sezonie zdecydowanie polecam świeże pomidory, ale te z puszki lub passata też się doskonale sprawdzą. Dzisiejszy obiad jest właśnie taki uniwersalny, można go przygotować z ulubionymi warzywami lub mięsem i podać właśnie z ryżem lub makaronem. Takie danie świetnie sprawdzi się też jako posiłek do lunchboxa.
Składniki (2 porcje):
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 400 g filetu z piersi kurczaka
- 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta ostrej papryki
- bazylia,
- oregano
- sól, pieprz
- woreczek ryżu (u mnie basmati)
- parmezan lub inny ser
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Dodać pokrojone marchewki i paprykę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 8 minut. Dodać przygotowane pomidory, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić odcedzoną kukurydzę i wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z ryżem i np. brokułem. Wierzch posypać parmezanem lub innym ulubionym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz