Sezon na truskawki trwa, więc dziś prosty przepis na pyszne muffinki owsiane. W sam raz na deser, ale także śniadanie czy przekąskę w pracy lub podróży. Muffinki są bez cukru, z niewielką ilością oleju.Można je też przygotować w wersji wegańskiej, bo jajko śmiało można pominąć i dodać np. jeszcze jednego banana. Przepis jest dość uniwersalny, zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin czy borówek. Polecam wykorzystać ten nieco chłodniejszy dzień i włączyć piekarnik, żeby przygotować sobie takie truskawkowe muffinki :)
Składniki (ok.10 muffinek) :
- 2 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1 szklanka pokrojonych truskawek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe oraz migdały)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki owsiane przełożyć do blendera i zmiksować do drobniejszej konsystencji. Przesypać do miski, dodać mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszać. Do blendera przełożyć banany, jajko oraz mleko i zblendować do gładkiej konsystencji. Przelać do suchych składników, dodać olej kokosowy i opcjonalnie ksylitol. Następnie wrzucić pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości. Piec przez 25 minut
Taka muffinka nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą mąką owsianą :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Akurat mam takie foremki, więc pora z nich skorzystać :) Dziś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne małe słodkości ❤️
OdpowiedzUsuń