poniedziałek, 17 czerwca 2019

Muffinki owsiane z truskawkami i orzechami

Muffinki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa, więc dziś prosty przepis na pyszne muffinki owsiane. W sam raz na deser, ale także śniadanie czy przekąskę w pracy lub podróży. Muffinki są bez cukru, z niewielką ilością oleju.Można je też przygotować w wersji wegańskiej, bo jajko śmiało można pominąć i dodać np. jeszcze jednego banana. Przepis jest dość uniwersalny, zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin czy borówek. Polecam wykorzystać ten nieco chłodniejszy dzień i włączyć piekarnik, żeby przygotować sobie takie truskawkowe muffinki :)

Składniki (ok.10 muffinek) :

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe oraz migdały)

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki owsiane przełożyć do blendera i zmiksować do drobniejszej konsystencji. Przesypać do miski, dodać mąkę owsianą, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszać. Do blendera przełożyć banany, jajko oraz mleko i zblendować do gładkiej konsystencji. Przelać do suchych składników, dodać olej kokosowy i opcjonalnie ksylitol. Następnie wrzucić pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości. Piec przez 25 minut


Owsiane muffinki z owocami

Babeczki z owocami

Zdrowe muffinki z truskawkami

4 komentarze:

  1. Taka muffinka nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą mąką owsianą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie :) Akurat mam takie foremki, więc pora z nich skorzystać :) Dziś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...