Dzisiaj taka oto pyszna miseczka. Nie jest może to typowe smoothie bowl, ale coś podobnego. Przede wszystkim jest bardzo orzeźwiające, a także pożywne no i mniej kaloryczne od np. lodów. Taki deser można przygotować na różne sposoby i z różnym dodatkami, ja np. w tej wersji dodałam serek waniliowy (Bakoma BIO), który nadał bardziej kremowej konsystencji, ale świetnie sprawdzi się też np. mleczko kokosowe lub zamrożony banan. Całość udekorowałam granolą oraz lodami waniliowymi. Można również dodać coś do posłodzenia np. syrop z agawy, ksylitol lub miód, a jeśli ktoś chce bardziej poszaleć to również gałkę lodów wanilowych Takie smoothie będzie idealne jako deser w upalne dni, można taką miseczkę również zjeść na śniadanie i wzbogacić o owoce, płatki owsiane czy orzechy.
Składniki:
- 1 szklanka zamrożonych truskawek*
- pół zamrożonego banana (opcjonalnie)
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO)
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie)
- na wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce
Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy, mleko roślinne i zmiksować na kremową konsystencje (spróbować i w razie potrzeby posłodzić). Przelać do miski i udekorować np. granolą, lodami, orzechami. Od razu podawać.
*Przed blendowaniem najlepiej odczekać kilkanaście minut, żeby truskawki lekko się rozmroziły.
Na upały dla ochłody jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńW sam raz na wszechobecny gorąc :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się :)
OdpowiedzUsuń