Dziś zapraszam na naprawdę wspaniały, delikatny i rozpływający się w ustach tort Rafaello w wersji z truskawkami. Ciasta o smaku pralinek Rafaello należą chyba do jednych z najpopularniejszych, co raczej nie może dziwić. Przepis na ten tort pochodzi z bloga Kwestia Smaku (link do oryginału), ja jednak go nieco zmodyfikowałam. Główna różnica to krem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu. Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście świeżymi truskawkami oraz ostatnią nowością - pralinkami Rafaello o smaku malinowym (szkoda, że nie powstała wersja truskawkowa). Taki tort można zrobić na każdą imprezę, czy święta, ale i na zwykły weekend będzie jak znalazł ;)
Składniki(tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 6 jajka
- 8 łyżek ksylitolu
- 12 łyżek mąki ryżowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część)
- 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Warstwa owocowa:
- 20 truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*.
Warstwa owocowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać ksylitol oraz dżem i zmiksować blenderem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić przed użyciem.
Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić truskawkami i pralinkami Rafaello. Następnie wstawić do lodówki.
*Można też upiec biszkopt na dwa razy - składniki dzielimy wtedy przez pół.
Krem: Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić truskawkami i pralinkami Rafaello. Następnie wstawić do lodówki.
*Można też upiec biszkopt na dwa razy - składniki dzielimy wtedy przez pół.
Cudowny... pięknie wygląda <# Wszystkiego dobrego dla jubilata/jubilatki :*
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :* Chociaż tort był bez okazji :) Ale na każde urodziny czy inne imprezy na pewno będzie idealny :D
UsuńMożna i bez okazji... albo okazję znieść np początek wakacji :D
UsuńPiękny tort, bardzo fajne smaki i ozdoby :)
OdpowiedzUsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuńcudny torcik
OdpowiedzUsuńCudowny torcik kochana :-)
OdpowiedzUsuńZrobić dobry biszkopt jest sztuką! Dzięki za kolejne zdrowe przepisy ; )
OdpowiedzUsuńAle się zgrałyśmy, bo na IG właśnie dodałyśmy przepis na domowe malinowe Raffaello :D Pięknie by pasowały do Twojego tortu :)
OdpowiedzUsuń