Dziś mam dla was przepis na pyszną, klasyczną owsiankę kokosową. Ostatnio poranki zrobiły się bardzo chłodne, więc takie śniadanie to doskonały pomysł, zwłaszcza że można je sobie wzbogacić o pyszne sezonowe owoce. Ja zdecydowałam się na słodkie mango, które doskonale łączy się z kokosowym smakiem, ale można oczywiście dodać też inne ulubione owoce czy dodatki. Polecam.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- ulubiony słodzik: stewia, miód, ksylitol, syrop z agawy (u mnie 2 tabletki stewii)
- kawałek mango
Płatki wsypać do blendera lub rondelka, zalać mlekiem kokosowym i wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Rano podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając (gdyby masa robiła się zbyt gęsta, dolać mleka). Pod koniec gotowania dodać łyżkę wiórków kokosowych. Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojonym mango, wiórkami kokosowymi i innymi ulubionymi dodatkami.
Ezgzotycznie i słonecznie... chociaż tutaj bo za oknem jesień ;P
OdpowiedzUsuńSuper śniadanie, te wakacyjne smaki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko, takie lubię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKokos i mango to niebiańskie połączenie. Idealne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę w każdej odsłonie i chętnie przygotowuję ją zarówno na śniadanie, jak i np. w ramach przekąski w ciągu dnia. Zwykle jako dodatki wykorzystuję banana, maliny, borówki czy truskawki. Nigdy jednak nie próbowałam połączenia owsianki z mango. To bardzo egzotyczna propozycja, ale jestem przekonana, że smakuje doskonale. Koniecznie muszę zaopatrzyć się w dorodny owoc i spróbować. Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń