czwartek, 16 maja 2019

Makaron z indykiem, sosem pomidorowym i szparagami

Spaghetti z indykiem

Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty, lekki i smaczny obiad. Do tego oczywiście robi się go błyskawicznie.
 Sos polecam zrobić z użyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego, ale doskonale sprawdzi się też pełnoziarnisty. Całość posypana jest moim ulubionym parmezanem :)

Składniki (2 porcje):

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 400 g filetu z piersi indyka
  • 500 g świeżych pomidorów 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta ostrej papryki
  • bazylia,
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 150 g ulubionego makaronu
  • pęczek szparagów
  • parmezan lub inny ser 
Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki.
Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub ugotować. Ja gotowałam je w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem około 4 minut.

Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Dodać przygotowane pomidory, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem.

Makaron ze szparagami

Lekki makaron z sosem

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...