niedziela, 12 maja 2019

Prosta wiosenna sałatka z jajkiem i warzywami

Lekka sałatka

Dziś przepis na bardzo prostą, kolorową sałatkę z mnóstwem różnych warzyw. Idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Wzbogacona o jajko, które oczywiście można też pominąć i dodać np. więcej awokado, które doskonale syci. Wiosną, kiedy w końcu pojawiają się  świeże warzywa takie sałatki smakują zawsze najlepiej.

Składniki:

  • kilka liści zielonej sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • plaster żółtej papryki
  • plaster czerwonej papryki
  • pół czerwonej cebuli lub 1 mała
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (przyprawy do sałatek, bazylia, suszone pomidory, czosnek)
  • 1 jajko
Wykonanie:

Jajko gotujemy tak jak lubimy - ja gotuję około 6-7 minut. Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, dodać przyprawy i wymieszać.
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić, następnie wrzucić do miski. Polać przygotowanym dressingiem i wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko.


Dietetyczna sałatka

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki. Robię podobna, ale bez awokado.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowa i lekka :)
    Wracasz do nas? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę się starać bywać częściej, ale niestety niczego nie obiecuję :(

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Rozumiem. Dziękuję za szczerość. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się u Ciebie ułoży :*

      Usuń
  3. Pysznie wygląda. Pozdrawiam i częściej bywaj z nami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosną tym bardziej ma się ochotę na takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, lubię bardzo takie kolorowe sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna sałatka kochana :-) uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś, co lubię. Z pewnością zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...