Dziś przepis na bardzo prostą, kolorową sałatkę z mnóstwem różnych warzyw. Idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Wzbogacona o jajko, które oczywiście można też pominąć i dodać np. więcej awokado, które doskonale syci. Wiosną, kiedy w końcu pojawiają się świeże warzywa takie sałatki smakują zawsze najlepiej.
Składniki:
- kilka liści zielonej sałaty
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1/3 dojrzałego awokado
- plaster żółtej papryki
- plaster czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli lub 1 mała
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (przyprawy do sałatek, bazylia, suszone pomidory, czosnek)
- 1 jajko
Jajko gotujemy tak jak lubimy - ja gotuję około 6-7 minut. Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, dodać przyprawy i wymieszać.
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić, następnie wrzucić do miski. Polać przygotowanym dressingiem i wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko.
Uwielbiam takie sałatki. Robię podobna, ale bez awokado.
OdpowiedzUsuńKolorowa i lekka :)
OdpowiedzUsuńWracasz do nas? :)
Będę się starać bywać częściej, ale niestety niczego nie obiecuję :(
UsuńPozdrawiam :)
Rozumiem. Dziękuję za szczerość. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się u Ciebie ułoży :*
UsuńDziękuję :*
Usuń:*
UsuńPysznie wygląda. Pozdrawiam i częściej bywaj z nami.
OdpowiedzUsuńPostaram się :) POzdrawiam
UsuńWiosną tym bardziej ma się ochotę na takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, lubię bardzo takie kolorowe sałatki :)
OdpowiedzUsuńCudowna sałatka kochana :-) uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńCoś, co lubię. Z pewnością zrobię:)
OdpowiedzUsuń