Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty, lekki i smaczny obiad. Do tego oczywiście robi się go błyskawicznie.
Sos polecam zrobić z użyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego, ale doskonale sprawdzi się też pełnoziarnisty. Całość posypana jest moim ulubionym parmezanem :)
Składniki (2 porcje):
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 400 g filetu z piersi indyka
- 500 g świeżych pomidorów
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta ostrej papryki
- bazylia,
- oregano
- sól, pieprz
- 150 g ulubionego makaronu
- pęczek szparagów
- parmezan lub inny ser
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki.
Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem - można je zgrillować, usmażyć na patelni, upiec lub ugotować. Ja gotowałam je w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem około 4 minut.
Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Dodać przygotowane pomidory, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
Kolorowo i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPycha, też staram się maksymalnie wykorzystać sezon szparagowy :)
OdpowiedzUsuńMogła bym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńChyba nikt by nie pogardził takim obiadem :)
OdpowiedzUsuńAle fajny. Moje ulubione szparagi :)
OdpowiedzUsuń