wtorek, 27 listopada 2018

Chlebek dyniowo - czekoladowy

Chlebek dyniowy

Pyszne, dwukolorowe ciasto z dodatkiem dyni. Proste i bardzo szybkie, bez potrzeby użycia miksera. Moja wersja jest oczywiście uzdrowiona, bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 150 g puree z dyni
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 225 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. W misce umieścić puree z dyni, dodać syrop z agawy, jajka, mleko i wymieszać. w osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową.
Piec przez 50-60 minut.

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...