Kolejny pomysł na bardzo szybki, prosty, a przy okazji zdrowy i smaczny obiad. Uwielbiam połączenie szpinaku i makronu, a ostatnio często jadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie.
Składniki (2 porcje):
- 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco
- 1/2 cukinii
- 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 200 g pieczarek (opcjonalnie)
- parmezan
- sól, pieprz, łyżeczka oregano
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę olej kokosowego, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz szpinak. Smażyć przez kilka minut, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, smażyć aż cukinia lekko zmięknie. Pod koniec wrzucić podzielonego na drobniejsze części łososia wędzonego oraz makaron, wszystko wymieszać, przełożyć na talerz i posypać parmezanem.
Pyszne danie 💛💛💚
OdpowiedzUsuńproste, szybkie i smaczne- czyli najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńPełne aromatu i takie proste do wykonania. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTo są nasze smaki takie szybkie makaronowe dania :)
OdpowiedzUsuńMożna zgłodnieć od samego patrzenia. Uwielbiam makarony :)
OdpowiedzUsuń