Pyszne, dwukolorowe ciasto z dodatkiem dyni. Proste i bardzo szybkie, bez potrzeby użycia miksera. Moja wersja jest oczywiście uzdrowiona, bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam.
Składniki:
- 150 g puree z dyni
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 225 g mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C. W misce umieścić puree z dyni, dodać syrop z agawy, jajka, mleko i wymieszać. w osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową.
Piec przez 50-60 minut.
Piękny wypiek... i na pewno świetnie pachnie ;)
OdpowiedzUsuńcudowny chlebek :)
OdpowiedzUsuńSuper taki korzenny chlebek/ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny i aromatyczny ❤
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne ostatnio! mmmm, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda nadzwyczajnie apetycznie chociaż uczciwie przyznam, że nie przepadam za olejem kokosowym... ;)
OdpowiedzUsuń