Pyszne, banalnie proste batoniki, które świetnie zaspokoją ochotę na słodycze i będą doskonałym pomysłem nie tylko na deser, ale też do zabrania ze sobą na przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Przepis nie jest moim autorskim, choć zmieniłam nieco proporcje i składniki. Tutaj link do oryginalnego przepisu: running with spoons.
Batoniki są zdrowe, nie zawierają cukru, ani tłuszczu, do tego są wegańskie. Krem czekoladowy to nic innego jak pyszne, słodkie daktyle zblendowane z kakao i wodą - to chyba jedna z najprostszych i najpyszniejszych fit nutelli. Taki zdrowy krem świetnie sprawdza się też jako dodatek do omletów, naleśników czy wafli ryżowych. Robiłam kiedyś podobne batoniki z nadzieniem z daktyli, które również były pyszne, ale wtedy przepis na ciasto był troszkę inny i nieco bardziej kaloryczny. Teraz za słodzik służą dojrzałe banany, a samo ciasto to tylko 2 składniki! Batoniki po upieczeniu wychodzą miękkie, kremowe i są naprawdę bardzo sycące, a przy tym nie za słodkie, więc nie ma obawy, że po zjedzeniu nas zasłodzi.
Składniki (forma 18 x 18 cm):
Nadzienie:
- 200 g suszonych daktyli
- 1/4 szklanki wody z daktyli
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże dojrzałe banany
- 3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub miodu
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle przesypać do miski i zalać gorącą wodą (do przykrycie). Odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie, odsączyć (nie wylewać wody), przełożyć do blendera, dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Zmiksować na gładką i kremową masę.
Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany oraz syrop z agawy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć około 2/3 masy na spód i wyrównać. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta. Po ostudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki.
Piec około 25-30 minut.
Zapomniałaś dodać "genialne", bo właśnie tak wyglądają. Wygladają genialnie - bardzo mi się podobają a w że są przepyszne nie podlega dyskusji xD
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwaga! *Pieje z zachwytu* Ale mi teraz ślinka cieknie po zobaczeniu zdjęcia i przeczytaniu przepisu! Ale mi narobiłaś ochoty na takie batoniki. Gdyby nie to, że płatki owsiane mam prawie na wykończeniu, to bym zaraz wzięła się za pieczenie.
OdpowiedzUsuńNie myślałaś może o wydaniu książki, bądź spotkaniu autorskim?:D Muszę spotkać kobietę, która jest moim guru jeśli chodzi o proste, tanie i zdrowe słodkości! Miałabym z Tobą autograf i słit focię na insta :D
Buziaki! :)
Proponowałam, ale na razie cisza :D
UsuńŚlicznie dziękuję za te wszystkie pochwały :*
UsuńCo do wydania książki czy spotkania autorskiego to kto wie... Może kiedyś? Nie mówię, że nie :D
Na to liczę xD
UsuńWspaniałe, z bananem na pewno pięknie pachną i podczas pieczenia i w czasie jedzenia :)
OdpowiedzUsuńTo taka pieczona owsianka z kakaowym kremem daktylowym :) Rozkoszne połączenie!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne muszą być, to taka owsianka idealna do zabrania na wynos :) A przy okazji przypomniałaś mi, że muszę kupić świeże daktyle, bo mam resztki :)
OdpowiedzUsuńIdealnie, bo porządna ilość nadzienia <3
OdpowiedzUsuńA ile daje sie tego proszku do piecZenia ??
OdpowiedzUsuń1 łyżeczkę - już dodałam w składnikach :)
UsuńSuper, pięknie wyglądają, aż chce się pochrupać :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, nigdy takich nie robiłam, skuszę się i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJaka jest kaloryczność całości ? Lub ile batonikow wychodzi z tej proporcji i ile kalorii ma porcja?
OdpowiedzUsuńPowinno wyjść 10-12 batoników (wszystko zależy na jak duże kawałki pokroimy). Jeśli chodzi o kaloryczność to jeden batonik będzie mieć około 180 kcal.
Usuń