środa, 28 marca 2018

Bananowo - kokosowe batoniki owsiane w polewie czekoladowej

Bananowe ciasto

To trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini. Można więc zrobić je w takiej wersji jak ta lub dać samo masło orzechowe. Początkowo miało być to ciasto, ale nie wyrosło ono zbyt duże, więc bardziej pasowała mi na to nazwa batoniki. W smaku na pierwszy plan zdecydowanie wybija się banan, ale wyczuwalny jest również kokos a, smak doskonale wzbogaca czekoladowo-kokosowa polewa. Batoniki są bardzo sycące, więc świetnie sprawdzą się na przekąskę do pracy lub uzupełnienie energii w trakcie przedświątecznej krzątaniny :)

Składniki (ok. 12 małych batoników):

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka kokosowego
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180
ºC. Płatki owsiane zmiksować w blenderze do konsystencji mąki lub można użyć gotowej mąki owsianej. Wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i wymieszać. W blenderze umieścić banany, tahini oraz masło orzechowe i wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Przelać masę do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka kokosowego. Polać po cieście, wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Zdrowe ciasto owsiane

Dietetyczne przekąski

16 komentarzy:

  1. Takie mieszaniny to zdecydowanie moje smaki, te batoniki zawierają wszystkie składniki co lubię ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tahini, masło orzechowe, gorzka czekolada - eksperyment udany i to jak najbardziej ;) Taki batonik z pewnością świetnie smakuje i jest pożywny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z okazji zbliżających się Świąt chciałabym złożyć Tobie, Twojej rodzinie i bliskim serdeczne i szczere życzenia. Niech to będą radosne, spokojne i cudowne Święta przepełnione miłoscią, pokojem, wspólnymi chwilami, śmiechami i żartami. Niech to będą chwile, które zapamiętacie na zawsze a Zmartwychwstały Chrystus niesie z sobą nadzieję na lepszą przyszłość :* :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :)

      Usuń
    3. Uściski i buziaczki :*

      Usuń
  3. Połączenie idealne - czekolada, banany, kokos i masło orzechowe :) Zdrowe i sycące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już na sam widok ślinka cieknie, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. I z tą polewą czeko jest po prostu idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, bardzo lubię takie domowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dobrze że natrafiłam na ten wpis jeszcze przed Wielkanocą, jutro biorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo, takiego eksperymentu nigdy nie jadłam, więc na pewno muszę go wypróbować. Post się skończył, więc bez wyrzutów sumienia mogę wrócić do pieczenia słodkich i zdrowych smakołyków, a że Twój blog w tej kwesti to mój number one, więc na pewno go wypróbuję! Kochana, wybacz, że ostatnio tak rzadko komentuję, ale w moim życiu zaszły ogromne zmiany i momentami, nie wiem, że żyję.
    Z okazji świąt Wielkanocnych życzę Ci by były one spokojne, zdrowe i pełne błogosławieństwa Bożego oraz bogate w słodkości. Nie tylko te zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) I choć troszkę spóźniona to również życzę Ci wszystkiego dobrego :*
      Rozumiem brak czasu, bo i sama nie zawsze mam go tyle ile bym chciała :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...